Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Afera Grahovo: Uhapšen advokat Danilo Kovačević

panorama_nk
  • Autor onogost.me
  • 04.02.2016. u 16:26

Advokat Danilo Kovačević uhapšen je danas zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj u slučaju Grahovo, saznaje CdM. 

Kovačević je, prema saznanjima CdM-a, bio prisutan prilikom potpisivanja spornih ugovora kojima je država oštećena za 10 miliona eura.

Nikšićka policija, po nalogu Specijalnog tužilaštva, uhapsila je prije dva dana osam osoba zbog sumnje da su prodajom državnog zemljišta, koje je koristila Zemljoradnička zadruga "Grahovo”, oštetili državu za deset miliona eura. Uhapšeni su načelnik Uprave za nekretnine PJ Nikšić Krsto Nikolić (62), službenica te institucije Radića Malović (62), službenica Poreske uprave Suzana Bulajić (60), nekadašnji direktor Zemljoradničke zadruge Milivoje Živković, direktor firme "Grahovo medikal centar” Zdravko Bošković, te zaposlene u Zadruzi Dušanka Živković, Ranka Milović i Vasiljka Milović.

Nalogom za hapšenje obuhvaćen je i rukovodilac Uprave prihoda u Nikšiću Slobo Popović, koji je nadležnima dostupan, ali se trenutno nalazi na liječenju.

U međuvremenu, tri radnice Zemljoradničke zadruge "Grahovo” Dušanka Živković, Ranka i Vasiljka Milović, kao i službenica Poreske uprave Suzana Bulajić koje su uhapšene u okviru afere "Grahovo", puštene su juče na slobodu jer specijalna tužiteljka Mira Samardžić nije tražila da im se odredi pritvor.

U zajedničkom saopštenju policije i Tužilaštva navodi se da je hapšenje rezultat kontrole dokumentacije u vezi sa prodajom kompleksa zemljišta Zemljoradničke zadruge "Grahovo", koja je dovela do osnovane sumnje da su navedene osobe počinile krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

"Preduzetim službenim mjerama i radnjama ustanovljeno je da postoji osnovana sumnja da je ovim krivičnim djelom nastala materijalna šteta po državu u iznosu oko 10.000.000 eura”, saopšteno je ranije iz Uprave policije i Specijalnog tužilaštva.

Prema zvaničnim podacima, ZZ Grahovo je spornu imovinu ukupne površine od preko sedam miliona kvadrata prodao 2007. godine za 431.823 eura. Riječ je o zemljištu od 5.771.458 metara kvadratnih i hotelu „Grahovo".

Kupoprodajnim ugovorom bilo je predviđeno da kupac za pet godina od kupovine uloži u razvoj privrednog društva pet miliona eura i zaposli devetnaest radnika koji su tada bili u radnom odnosu. Planirana je, između ostalog, rekonstrukcija hotela i izgradnja banje, ali ovi planovi nijesu realizovani. Radnici su sa novim poslodavcem, nakon što je imovina ZZ Grahovo prodata, zaključili ugovore o radu, ali im nije bilo omogućeno da rade, jer nova kompanija nikada nije počela da radi, a od investicija su ostala samo obećanja.

Tužilaštvo sumnja da je Zemljoradnička zadruga "Grahovo” uspjela da nezakonito raspolaže imovinom na kojoj je imala samo pravo korišćenja, ne i vlasništvo, uz pomoć nikšićkog katastra zbog čega su i tamošnji službenici obuhvaćeni istragom.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Uprava za statistiku Monstat raspisala je po treći put tender za nabavku softvera koji će građani koristiti za kontrolu svojih podataka vezano za popis stanovništva u Crnoj Gori.