Alternativa uputila inicijativu Opštini za uređenje groba Ljuba Čupića, traže i da se gradski trg nazove njegovim imenom

12674478_10153903266967128_1472819292_n
Alternativa
  • Autor onogost.me
  • 31.01.2016. u 16:22

Kako „Alternativci“ navode u incijativi upućenoj Opštini Nikšić, uređenjem groba Ljuba Čupića, koji je, kako ističu, jedan od najneuglednijih na groblju, te promjenom imena glavnog gradskog trga, u Trg Ljuba Čupića, Nikšić bi se dostojno odužio jednom od svojih najvećih sugrađana. 

„ Ovaj grob se nalazi na oko pola metra od ulaza u gradsku kapelu u Nikšiću. Kao što znate, svakoga dana pored ovog mjesta prodje 1000 – 5 000 ljudi. Većina tih ljudi i ne zna da su bili na samo pola metra od groba jednog od najvećih sinova ove zemlje. Dobar dio njih nije ni svjestan koliko su bili blizu groba koji to nije. Groba koji je mnogo više od toga. Mjesta gdje spava jedna ideja veća od svih nas“, navodi se u inicijativi, dodajući da je nedopustivo da tako izgleda grob jednog od najvećih heroja.

„Primjetićete da je njegov grob jedan od najneuglednijih na groblju. Kao da nema 650 000 sinova i kćeri da brinu o njemu. Alternativca Crna Gora ovim putem želi da zamoli Opštinu Nikšić da zajedno uradimo sve da se grob ovog heroja uradi i uredi na mnogo bolji način, način prikladan onome kome i pripada“, poručuju iz Alternative.

Podsjećajući da se bliži i godišnjica dana kada je strijeljan, u Alternativi smatraju da bi, osim uređenja groba, i promjena naziva imena trga bio pravi odraz poštovanja prema Ljubu Čupiću.

„ 9. maja 1942. godine, Narodni Heroj, Čedomir Čupić je od Suda u Nikšiću (stara zgrada pozorišta) u lancima sproveden preko gradskog trga, sve do mjesta pod Trebjesom (Petrove glavice) gdje je strijeljan. Smatramo da bi se promjenom imena glavnog gradskog Trga Nikšić dostojno odužio jednom od svojih najvećih sugrađana. Nadamo se da će Skupština Opštine Nikšić, na sledećem zasjedanju, uvrstiti u svoju raspravu ovu inicijativu kao opravdanu i validnu. Neka pokoljenja pamte svoje sinove i kćeri, da bi oni koji dolaze imali na šta da se oslone“, zaključuje se u inicijativi Alternative. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.