Apel Banke hrane: Pomozimo porodici Sjekloća

sjeklocaaa
DAN, Željko Šapurić
  • Autor onogost.me
  • 30.01.2017. u 11:31

NVO Banka hrane apelovala je na građane da pomognu mladom bračnom paru Luki i Snežani Sjekloći sa dvoje maloljetne djece, koji žive u neuslovnoj porodičnoj kući u nikšićkom naselju Dragova Luka.

“Život u oronuloj kući je ispod svakog mogućeg praga dostojanstva. Zbog starosti i nemogućnosti mladog bračnog para da je održavaju, odavno nije više za stanovanje. U kući je upotrebljiva samo jedna prostorija u kojoj bi porodica boravila da su drva uspjeli da obezbijede za zimu. Djeca uzrasta od četiri i jedne godine ne mogu boraviti u potpuno nezagrijanom prostoru”, navode u saopštenju.

Ističu da porodica Sjekloća živi od socijalne pomoći (MOP) koja iznosi oko 95 eura.

Luka je po profesiji auto-mehaničar, ali kaže da nikako ne uspijeva da nađe posao, čak ni na određeno vrijeme. Tokom ljeta radi razne fizičke poslove do kojih može doći. Žali se što ga rijetko zapadne da radi više dana zaredom, već to bude jedan dan i opet danima ništa.

“Spreman sam da radim bilo šta za 100 eura mjesečno samo da djeci kupim hranu, drugo me ništa ne zanima. Nikada se do sada nikome nijesam obraćao za pomoć, nadao sam se biće posla, mlad sam, zdrav, hoću da radim – izboriću se za svoju djecu, biće bolje. Kako dani prolaze sve nam je gore, zato sam se odlučio da ispričam svoju muku, sa gorčinom”, kaže Luka, koji moli za bilo kakav posao.

Navode da u kući nema vode, a struja je davno isključena zbog neizmirenih dugovanja.

“Zbog navedenih problema, tokom zime, Luka sa starijim djetetom boravi kod svoje majke, koja i sama ne živi baš dobro, a Snežana kod svoje. U prostoriji u koju ponekad uđu da bi  ‘bili porodica’ skoro da namještaja nema, samo jedna stara ugaona garnitura i hladna peć na drva”, piše u saopštenju.

“Svoje breme nemaštine smo prenijeli i na svoje roditelje kod kojih boravimo, grijemo se i hranimo. Pored svog doma ja i Snežana živimo kao izbjeglice, pogotovo zimi sa tugom. Razdvojeni smo, iako smo porodica. Povremeno se viđamo”, kaže Luka.

Ističu da su Sjekloćama potrebna drva za ogrijev, hrana, sredstva za higijenu, ali i sve ostalo kao odjeća, obuća, pokućstvo, suđe, materijal za adaptaciju kuće, namještaj, novac za izmirenje troškova struje…

Dodaju da je Banka hrane CG pomogla sa hranom i sredstvima za higijenu, ali to nije dovoljno.

“Ovoj porodici treba veća podrška i pomoć. Molimo gradonačelnika Nikšiča, Centar za socijalni rad Nikšića, kao i Ministarstvo rada i socijalnog stranja da spase iz čeljusti siromaštva jednu mladu, zdravu porodicu, željnu rada i napretka”, apeluju iz Banke hrane.

Svi koji žele novčano pomoći mogu to uraditi:

PRVE BANKE CRNE GORE na broj 535-0100100610595-75 NA IME LUKA SJEKLOĆA

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Agencija za sprječavanje korupcije saopštila je za TVCG da je u toku postupak kontrole izvještaja o imovini doskorašnjeg direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića. Navode i da kontrolišu imovinu bivšeg funkcionera ANB-a Zorana Lazovića.
Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.