Arapov potok: Turistička atrakcija koju treba valorizovati

ATK “Zeleni brijeg”
 • Autor onogost.me
 • 22.02.2023. u 08:37
Agro-turistički klaster "Zeleni brijeg" saopštio je da će raditi na afirmaciji lokaliteta Arapov potok, kao i drugih lokaliteta na planinskoj visoravni Konjsko.

Kazali su da im je cilj da se podstakne razvoj ruralnog turizma za šta postoje preduslovi i potencijali, ali ne i dovoljni uslovi na koje će klaster ukazivati i predlagati adekvatna rešenja. 

“U Nikšiću na planinskoj visoravni Konjsko se nalazi lokalitet takozvani “Arapov potok” koji je sastavni dio predjela Zeleni brijeg. Arapov potok i Kapetanovo jezero su izrazi koji su nastali u doba Otomanskog carstva (16, 17. vijek). Ljudi iz ovog kraja kazuju, da je ovaj prostor pripadao nekom Turčinu, koga su smatrali Arapom, stoga se po njemu ovaj lokalitet zove Arapov potok. Arap je bio Turčin koji je ubijen na Konjsko za vrijeme Kandijskog i Morejskog ustanka. Organizator tog ustanka je bilo Nikšino pleme-Nikšići, Kuči i Vasojevići”, piše u saopštenju agro-turističkog klastera “Zeleni brijeg”, koje potpisuje Milica Džoganović.

Navodi da zbog prirodnog procesa stvaranja vodenog nanosa, potoka koji je i danas vidljiv na lokalitetu, ovo mjesto se ne zove slučajno Arapov potok.

Na ovom lokalitetu kuda teče voda izgrađeno je više bunara, takozvanih ublova po čemu je, objašnjavaju, mjesto i poznato lokalnom stanovništvu koje preko ljeta boravi tu na katanu.

“Nedaleko od ovog lokaliteta je glavni asfaltni put koji vodi prema Lukavici i Kapetanovom jezeru. Takođe, lokalitet gravitira dionici puta koji vodi u pravcu Konjskog ublu, Dažnika i ski-centara Vučju. U blizini Arapova potoka su: Rozin Vrh, Borovnik 1.935 mnv, vrhovi koji sve više zakupiraju pažnju ljubitelja prirode”, zaključuje se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Dok na skijaškim terenima Durmitora, još traje zimska sezona, na rijeci Tari minule sedmice počela je sezona splavarenja. Rani početak sezone i veliko interesovanje za ljeto, obećavaju uspješnu sezonu na Tari, kaže splavar Veljko Ostojić, ali i upozorava da je rijeka zatpana smećem i da se nešto mora hitno uraditi.
  Tokom ljetnjih mjeseci se dešava da od Vodovoda kupujemo vodu koja se doprema cisternama u našu mjesnu zajednicu, ali to zna da bude dosta skupo zbog cijene prevoza, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG predsjednik Mjesne zajednice Vilusi, Vidak Šabanović.