Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Backović: Vrtići su posebna vrijednost našeg grada

ziri
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 18.09.2016. u 10:25

Na današnjoj svečanosti u Nikšićkom pozorištu povodom Dana opštine, uručena je Nagrada oslobođenja Nikšića, koja je ove godine pripala Javnoj predškolskoj ustanovi ''Dragan Kovačević''. 

Nagradu je u ime te ustanove primila direktorica Radmila Backović, koja je zahvaljujući na najvećem priznanju grada, rekla da je to posebna čast i obaveza, ali i simbolika jer dolazi u godini velikih državnih jubileja.

”Budućnost našeg grada i zemlje potiče i pripada vrtićima, koji su osnova obrazovnog sistema Crne Gore i posebna vrijednost u društvenom bitisanju našeg grada”, rekla je Backović.

Ona je naglasila da je to priznanje svim zaposlenima u JPU ”Dragan Kovačević”, koji godinama ulažu svoju usredsređenost, inspiraciju i energiju u odgajanje i vaspitanje najmlađih generacija.

U toj ustanovi, rekla je Backović, svako dijete je  individua, personalitet, mali – veliki čovjek.

”Tako im pristupamo, tako ih vaspitavamo, pripremamo ih za životne zadatke, koji će biti postavljeni pred njih. Oni su za nas motiv i inspiracija, emocija i radost i naravno, budućnost ovog grada i države”, poručila je Kovačević i rekla da je danas srećna što može da prenese poruke ljubavi, prijateljstva i najčistijih osjećanja i želja djece, koja borave u vrtićima te ustanove.

Backović je kazala da je nagrada i priznanje svima koji rade u toj predškolskoj ustanovi, saradnicima, roditeljima i djeci.

”Hvala gradu što je prepoznao naš rad, i što je osim svakodnevne pomoći, pokazao da su djeca prioritet u svim činjenjima i razmišljanjima. Mi ćemo na svoj način nastaviti da pokazujemo kako se voli svoj grad i svoja zemlja”, poručila je direktorica JPU ”Dragan Kovačević” na kraju svog obraćanja.

Dodijeljujući najveće priznanje Nikšića, žiri je svoju odluku obrazložio da je Dječiji vrtić „Dragan Kovačević“ stasao u veliku i modernu vaspitnu ustanovu od izuzetnog društvenog značaja, čiji je kolektiv prešao dug put razvoja.

”Ova ustanova je to uspjela zahvaljujući privrženosti poslu mnogih, bilo da je riječ o onima koji se brinu o ishrani, čistoći, upravljanju i bezbjednosti, a posebno onih koji su odlučili da prihvate delikatnu ulogu vaspitača, ne doživljavajući je samo kao profesionalni izazov već i svakodnevni test spremnosti na pružanje tako neophodne ljubavi prema najmlađima u odgoju van njihovog doma”, zaključio je žiri.  

Kao doprinos razvoju vaspitno-obrazovne djelatnosti, navoden podatak da je od 2010. godine do danas u gradu otvoreno sedam vrtića, a samo ove godine tri. Novi vrtići otvoreni su u mjesnim zajednicama Župa, Kočani i Bistrica, dok se očekuje otvaranje novog objekta u MZ Kličevo.

Žiri, kojim je predsjedavao dr Ilija Ašanin, jedan od pokazatelja uspjeha označio je trend rasta kada je u pitanju broj djece koja pohađaju ovu predškolsku ustanovu na teritoriji opštine Nikšić.

”Prije sedam godina, procentat je bio 33,9 odsto, prošlje školske godine, iznosio je 43,8, a u ovoj školskoj godini 48 odsto”, podaci su koji svjedoče o omasovljavanju broja djece u vrtićima u posljednjim godinama, čime su usvojene preporuke iz Strategije ranog i predškolskog obrazovanja (2010-2015 i 2015-2020).

U Odluci o dodjeljivanju Nagrade oslobođenja Nikšića stoji i da je nastavni kadar ove u stanove prošao veliki broj seminara i edukacija u cilju unapređivanja vaspitno-obrazovnog rada, a kao značajna novina u radu označeno je uvođenje specijalizovanog programa za djecu predškolskog uzrasta iz engleskog jezika, koja se sprovodi od septembra 2010. godine.

Realizovan je  poseban programa inkluzivnog obrazovanja – Vrtić i škola po mjeri djeteta, što je, takođe, jedno od dostignuća Javne predškolse ustanove ”Dragan Kovačević”.

”Suština ovog Programa je uključivanje u redovan obrazovni sistem djece sa posebnim potrebama i djece marginalizovanih grupa’’, rekao je žiri.

Nabrojano je učešće u nizu kulturnih manifestacija, a ovu ustanovu jedinstvenom čini organizacija „Prvog međunarodnog festivala horova predškolske djece – 2011.godine“, kao i 

Odluku o dodjeljivanju Nagrade oslobođenja Nikšića donio je žiri u sastavu mr.sci.dr Ilija Ašanin, predsjednik i članovi: mr Zoran Stanišić,  mr Aleksandra Vuković, dr Boris Nikolić, Mitar Jokić, Momčilo Mićunović, Radovan Perović, Dragan Novčić, Milovan Striković, dr Dragutin Bata Raičević i Željko Zvicer.

Žiri je imenovala Skupština opštine Nikšić 24. juna ove godine i razmatrao je devet predloga koji su prispjeli u predviđenom roku.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci