Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Blečić: Tuđe nećemo, naše ne damo

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 28.01.2024. u 13:59
MZ Ćemenca, Savjet roditelja vrtića "Proljeće" i uprava vrtića su danas organizovali protest ispred doma MZ Ćemenca

Predsjednik MZ Ćemenice, Balša Blečić, navodi da povod današnjeg okupljanja  jeste osporavanje trenutnog vlasništva nad prostorijama MZ Ćemenca i vrtića „Proljeće“ za koje, kako kaže, niko nije znao.

„Sve nas zanima to, da nadležni organi, prije svega, sud otkrije ko, kada i kako je uspio da proda nešto što nikad nije bilo njegovo i da nam danas poruči da će nas i djecu izbaciti na ulicu“, rekao je Blečić.

On poručuje da mještani Ćemenca neće dopustiti da djeca ostanu bez vaspitne ustanove i da se izbace na ulicu, da MZ ostane bez svoje kancelarije, da onaj ko je to oteo prođe nekažnjeno, niti dozvoliti da se oproste silne hipoteke koje su uzete na račun tih objekata.

„MZ gradila je ove objekte 1977. godine, zalaganjem svih mještana Ćemenca, a vrtić je ovdje više od 30 godina.Zbog ovog slučaja vodi se sudski proces pred Osnovnim sudom u Nikšiću gdje se sami  borimo sa ovim problemom, pa ovim putem pozivamo sve nadležne da nam pomognu, prije svega, predsjednika Opštine Marka Kovačevića, da sagleda ovaj problem i dodjeli nam pravnog zastupnika, koji će nas zastupati pred sudom, na kojeg imamo i zakonsko pravo“, istakao je Blečić.

Blečić navodi da su u ovom sudskom sporu tuženi MZ Ćemenci i vrtić Proljeće od strane firme „Nik Vest“ Radosava Nikčevića, koji zahtjevaju da se isele i da im se nadoknadi šteta nanijeta u prethodnih 20 godina zbog uzurpiranja prostorija tog objekta.

Protestu je prisustvao i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević, koji je poručio da stoji na raspolaganju da se ova situacija razriješi i da će njegovu podršku imati.

„U osnovi je u pitanju imovina države Crne Gore, njom raspolaže ili MZ ili opština ili Vlada Crne Gore i ne smije se ovako igrati sa imovinom države, pogotovo ne sa onom imovinom, koja je ustupljena za potrebe najmlađih sugrađana. Mi ćemo prvo da sagledamo sve činjenice, da vidimo šta sve imamo dostupno od dokumenata i kroz razgovor sa Ministarstvom prosvjete i kroz razgovor sa mještanima koji imaju određene dokumente i akte, tako da se nadam, da ćemo vrlo brzo doći do pojašnjenja čitave ove situacije“, rekao je Kovačević.

Radovan Adžić, koji je bio predsjednik režimskog odbora za izgradnju Doma, kaže da bi bila katastrofa da ovaj objekat pripadne nekom, ko u njega nije uložio ništa.

„Ovo su svojim trudom, svojim znojem uradili mještani, koji su u to vrijeme školovali djecu, pravili kuće, a odvajali samodoprinos, jer ovo je rađeno samodoprinosima“, rekao je Adžić.

"Djecu nećemo ostaviti bez vrtića"

Jovanka Mijanović, pravna zastupnica firme Nik invest, za portal RTCG kaže da nema ni govora o namjeri vlasnika da djeci i mještanima oduzmu vrtić, već samo žele da pravno regulišu čitavo pitanje.

"Da li će to biti u vidu zakupa prostorija koje su u našem vlasništvu, ili vidu otkupa, mi smo za svaki dogovor, ali nema ni govora da ćemo djecu da ostavimo bez vrtića", kazala je Mijanović.

Mijanović zaključuje da Nik vest ima sve papire koje dokazuju vlasništvo nad imovinom kao pravnim nasljednikom kompanije "Mlaoprodaja", a koja je imovinu prethodno naslijedila od državnog preduzeća PTK, koje je i učestovalo u gradnji mjesnog doma.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Ćemenčanin

   Ispitati ko je i kad prodao ove objekte, gdje su završile te pare i podnijeti krivične prijave protiv vinovnika ove pljačke.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.