Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bojović: Ne bi bilo dobro da dođe do štrajka prosvjetara

ucionica_pixabay_2
 • Autor onogost.me
 • 30.01.2024. u 11:48
Ne bi bilo dobro da dođe do štrajka prosvjetnih radnika u Crnoj Gori i nadam se da ćemo u pregovorima sa Sindikatom prosvjete doći do održivih rješenja, kazao je za Javni servis državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Dragan Bojović.

"Nadam se da do štrajka neće doći. Vodimo otvoren dijalog sa sindikatom, a uključeno je i Ministarstvo finansija. Lično nikad nisam bio protesta i sam sam učestvovao u istima u borbi protiv bivšeg režima. Ali, u prosvjeti moramo da vodimo računa o djeci i roditeljima. Moramo biti senzitivni u tom pogledu", dodao je Bojović.

Gostujući na Radiju Crne Gore, Bojović je kazao da nema ovlašćenja da saopšti da li će doći do povećanja zarada prosvjetnih radnicima.

"Postoje brojna budžetska ograničenja, ali nadam se da će doći do kompromisa. Ništa nismo uradili ako se uruši budžet. Moramo voditi računa o tim parametrima. Iz Ministarstva nismo licitirali procentima. Insistriraćemo da prosvjeta bude prioritet", rekao je Bojović.

On je kazao da je tužno da plata u prosvjeti bude manja od prosječne.

"Vijesti" su danas objavile da je Sindikat prosvjete pripremio tipske izjave za svoje članove, prema kojima zaposleni u prosvjeti treba da potpišu da svojom slobodnom voljom stupaju u generalni štrajk.

U dokumentu, u koji je taj medij imao uvid, piše da se izjava podnosi na osnovu Zakona o štrajku, Statuta Sindikata prosvjete i odluke Glavnog odbora te strukovne organizacije od 22. januara ove godine.

Glavni odbor Sindikata donio je prošle sedmice odluku o minimumu procesa rada tokom štrajka, koji podrazumijeva da nema procesa nastave u osnovnim i srednjim školama, a da su nastavnici dužni da određeni period dana provedu u ustanovama, da se bave sređivanjem pedagoške dokumentacije, stručnim usavršavanjem i nekim aktivnostima.

Iz Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija nijesu odgovorili “Vijestima” kako komentarišu ovaj predlog i šta će učiniti ukoliko se Sindikat prosvjete odluči na štrajk, ali i na koji način to može uticati na učenike koji bi zbog štrajka morali da nadoknade nastavu.

Prema Aktu o minimumu procesa rada Sindikata prosvjete, u koji su “Vijesti” imale uvid, zaposleni u prosvjeti, u osnovnim i srednjim školama, tokom minimuma procesa rada dužni su da budu u školi četiri sata, bez izvođenja nastave.

“Nastavnici, stručni saradnici, saradnici u nastavi dužni su u minimumu procesa rada da obavljaju administrativno-tehničke poslove, sređuju pedagošku dokumentaciju, obavljaju aktivnosti na individualnom i kolektivnom usavršavanju (uređenje kabineta, zbirki, školskih radionica, vježbaonica, u vremenu od 8 do 12 časova”, piše u dokumentu.

Administrativno osoblje (sekretar, računovođa i drugi), prema odluci rade samo hitne i neophodne poslove sa strankama od osam do 12 sati.

U dokumentu piše da su vaspitači, nastavnici, saradnici, zaposleni na zdravstvenoj zaštiti, u ustanovama predškolskog obrazovanja dužni da obavljaju poslove prijema, smještaja, boravka, zdravstvene zaštite i ishrane djece od sedam do 14 sati, dok administrativno osoblje radi samo hitne i neophodne poslove sa strankama od osam do 12, kao u osnovnim i srednjim školama.

“Na ustanove u kojima se obavlja vaspitanje i obrazovanje djece sa posebnim obrazovnim potrebama, primjenjuju se odredbe ovog akta koje se odnose na ustanove osnovnog i srednjeg obrazovaja, a izuzetno od toga stave zaposleni su dužni da u minimumu procesa rada obezbijede prijem, smještaj, boravak, zdravstvenu zaštitu i ishranu djece, u punom radnom vremenu”, piše u dijelu akta koji se odnosi na resursne i obrazovne centre.

 

 

Izvor: RTCG/Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Kapetan Zupski

   Da budemo iskreni ni ovu ne zarade …djeca nam idu privatno na casove …moramo mi da ih ucimo kuci …o vaspitanju necu ni da pricam …tako da ovo sto dobijaju sasvim Vam je dovoljno koliko i sta radite …Savjet roditelja upozorva ministra i premijera kako procitah da je strajk los za djecu jer ce morati nadoknaditi nastavu ….upozoravajte gospodu sto oce da strajkuju…koliko oni misle na djecu …i onako smo po obrqzovanju skoro pa kao da ne idemo u skolu …treba to da se plati treba …

  2. više rade nego medicinske sestre sa lažnim diplomama,pa njima povećane. 15posto.Ne znaju ništa samo se smucaju ko muve bez glave.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović.
  Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da očekuje da će od jeseni transplantacije biti rađene i u Kliničkom centru. Gostujući na TVCG kazao je da rade na smanjivanju listi čekanja, te da je u pripremi nova metodologija zakazivanja pregleda. Istakao je da je broj bolovanja preko 30 dana smanjen za 50 odsto, a ispod 30 dana za 20 odsto.