Danas protest mještana Bogetića

deponija_mislov_do_1
onogost.me arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.01.2022. u 07:02

Vijest da se regionalni reciklažni centar gradi u Stubici, uznemirila je mještane Bogetića i pješivačkog kraja zbog čega su za danas u 10 časova zakazali protestni skup.

Prema urađenoj studiji izvodljivosti za regionalni reciklažni centar u Nikšiću, odabrana je lokacija uz put od Nikšića ka Bogetićima, u Stubici.

Mještani tvrde da se centar gradi u neposrednoj blizini naseljenog područja, gdje stalno živi više stotina porodica, što bi, prema njihovim riječima, ugrozilo pravo na zdravu životnu sredinu.

„Mještani na ovu temu nijesu konsultovani, već su za ovaj projekat saznali iz sredstava javnog informisanja. Stanovnicima ovog kraja nijesu poznati angažovani eksperti, koji su izabrali baš ovu lokaciju za izgradnju pomenutog projekta, niti su im poznati kriterijumi na osnovu kojih je lokacija izabrana“, navodi se u dopisu mještana koji je dostavljen medijima.

Kažu da su lokalnoj samoupravi predali peticiju sa 500 potpisa mještana, koji se protive ideji izgradnje privremene regionalne deponije i regionalnog reciklažnog centra na ovoj lokaciji.

Mještani su jedinstveni u stavu da bi izgradnja ovog projekta imala trajne posljedice po život stanovištva ovog područja.

Snažno podržavaju ideju rješavanja problema nelegalnog i neadekvatnog odlaganja otpada, ali smatraju da širom Crne Gore postoji mnogo nenaseljenih područja, gdje bi se ovaj projekat mogao realizovati, bez ugrožavanja egzistencijalnog pitanja stanovništva i njihovog prava na zdravu životnu sredinu.

Podsjetimo, u reciklažnom centru će se obrađivati otpad iz Nikšića, Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Plužina, Šavnika i Žabljaka.

Na taj način bi, prema riječima gradske vlasti, bio riješen višegodišnji problem otpada u gradu podno Trebjese i zatvorena nelegalna deponija Mislov do, a najavljeni centar koji bi počeo da se gradi ove godine, bio bi po svim ekološkim i evropskim standardima.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladina organizacija “Sinergija novih krila“ na nikšićkom Trgu slobode organizovala je muzički program u sklopu humanitarne akcije „Svi po malo“ za izgradnju prvog centra za epilepsiju u Crnoj Gori.