Autor: onogost.me
Foto: Dnevni centar "Defendologija"
11:07
26.3.2020.

"Defendologija centar": Pomoć za 12 ugroženih porodica

Dnevni centar „Defendologija“ je, uz pomoć donatora, obezbijedio hranu za 12 porodica koji spadaju u ugroženu kategoriju.


Riječ je o, kako su naveli, mnogočlanim porodicama koje broje iznad devet članova uglavnom i nemaju nikakvih primanja.

“Teško je a ne obratiti pažnju i ne pomisliti kako je ova situacija uticala na one koji su ostali bez redovnih primanja, onemogućeni da prihoduju makar dnevnicama, a posebno kako je djeci koja su ugrožena prosjačenjem i najčešće je obrok koji zarade na taj način i jedino što imaju, a Dnevni centar njihovo sigurno okruženje. Vrlo svjesni ove situacije, danima smo nailazili na molbe korisnika Dnevnog centra da nemaju osnovno i elementarno za preživljavanje, a kamoli higijenske potrepštine. Ostati imun na suze djece nije odlika profesionalaca, posebno ne kada je situacija ovakva. Stoga smo prvu pravu pomoć i podršku pronašli u našim dugogodišnjim strateškim partnerima, međunarodnoj organizaciji Save the children. Njihova pomoć bila je usmjerena i na korisnike i na zaposlene u Defendologija centru, na šta im posebno dugujemo priznanje i zahvalnost”, kazali su iz “Defendologija” centra dodajući da je količina prikupljene hrane aproksimativno dovoljna za skoro mjesec dana.

Ovom prilikom zahvalili su donatorima.

“Veliku zahvalnost i podršku dugujemo kompaniji Popović d.o.o za donaciju u brašnu, sirari Miljanić za donaciju u siru, kompaniji Mesna industrija Goranović za donaciju u hrani, kompaniji NTC za smrznuti asortiman hrane i brašnu, Narodnoj kuhinji Nikšić za pomoć u hrani, voću i povrću. Centar za afirmaciju RE populacije uz pomoć drugih donatora za 10 porodica obezbijedio je šampone, sapune i maske. Dobru saradnju, razumijevanje i zajednički rad dugujemo i Centru za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, sa kojima smo u saradnji obezbijedili pomoć i podršku za dodatni broj porodica, takođe cjelokupan proces pokazao je još jednom dobru saradnju sa Centrom za romske inicijative i međusobno razumijevanje i podršku”, istakli su oni.

“Defendologija” centar jedini je u Crnoj Gori koji se direktnim radom bavi sa ovom ugroženom kategorijom, ali i djecom koja iskazuju druge probleme u ponašanju, u skladu sa licencom Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Da se na muci poznaju junaci, davno je rečeno. Ovakva situacija primjer je i dokaz da su ljudi humana bića u čijoj je prirodi da pomažu jedni drugima, te da zajedno uz sve neophodne mjere prevencije izađemo iz ovog problema”, zaključili su oni.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:22
  6.4.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) danas je na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, analiziralo epidemiološku situaciju u Crnoj Gori i ocijenilo da su sve državne službe u proteklom periodu pravovremeno i kvalitetno preduzimale sve planirane aktivnosti na zaštiti zdravlja i života građana od epidemije novog korona virusa, te da se dosadašnje mjere u veoma visokoj mjeri poštuju.

 • 19:25
  6.4.2020.

  Suočavajući se sa izazovom kakav sa sobom nosi COVID-19, Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavila poziv za inovatore i preduzetnike pod nazivom „Healing Solutions for Tourism Challenge“, kojim ih poziva da predlože nova rješenja za oporavak sektora turizma od COVID-19.

 • 16:42
  6.4.2020.

  Ekološki pokret "Ozon" kao odgovorna organizacija civilnog društva, nakon predloga upućenog  Vladi u vezi donošenja lokalnih planova za upravljanje otpadom u kriznim situacijama, pozvao je sve relevantne institucije u sistemu upravljanja otpadom, naročito one koje su zadužene za sakupljanje, transport i deponovanje, na povećanu odgovornost prema zaposlenim i životnoj sredini, tokom trajanja pandemije COVID-19.

 • 16:03
  6.4.2020.

  Povodom predstojećeg vjerskog praznika Uskrsa, vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Veliki petak i Uskrs, i to petak 10. april, nedjelja 12. april i ponedjeljak 13. april.