Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Delić: Bez podrške države nema oporavka sjevera

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 26.01.2024. u 08:08
Predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić kaže da su posledice uništene privrede i nedostatak radnih mjesta ostavili trag na broju stanovnika u Plužinama.

Plužine su od 2011. ostale bez skoro trećine stanovnika.

“Veliki broj sugrađana je promijenio mjesto boravka zbog potrebe ostvarivanja radnog angažmana.Veći procenat umrlih u odnosu na rođene je takođe, doprinio smanjenju stanovništva. Navedene dvije činjenice su osnovi uzročnik smanjenja broja stanovnika u Plužinama”, naveo je Delić, za Portal RTCG.

Navodi i da značajan broj radno angažovanih ljudi u Plužinama svakodnevno putuje u Nikšić i tamo žive, čime direktno doprinose smanjenju operativnih radnih mjesta za lokalne stanovnike, ali i manjem broju stanovnika u Opštini.

“Moram se osvrnuti na činjenicu od 30 godina kontinuiranog zaobilaženja opštine Plužine sa razvojnim planovima od strane države, što je sigurni smo dalo doprinos uništenju privredne djelatnosti u Plužinama i smanjenju broja stanovnika”, poručuje Delić.

Opština Plužine, kako kaže, sprovodi i sprovela je niz mjera u skladu sa zakonskim mogućnostima, sa ciljem zaustavljanja odliva stanovnika i stvaranjem prijatnog i upotpunjenog ambijenta sa svim sadržajima za život stanovništva u opštini.

“Od mjera podrške moramo izdvojiti značajne pomoći: poljoprivrednicima, turizmu, obrazovanju, zdravstvu, sportu, socijalnim potrebama stanovništva, mladima i djeci, ali i istaći visok nivo izgrađene lokalne infrastrukture”, kaže Delić.

Ipak, kako kaže, očigledno je sve bilo nedovoljno.

“Možemo zaključiti da bez razvoja privredne djelatnosti, otvaranja novih radnih mjesta i aktivnog sistemskog djelovanja države ne možemo govoriti o oporavku sjevera i sprečavanju odliva stanovnistva”, zaključio je Delić.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić uručio je danas u Skupštini Crne Gore, Shodno Zakonu o državnim nagradama, Trinaestojulsku nagradu dobitnicima za 2024. godinu.
  Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, nakon dobijanja potvrde i releventnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore. To je jedan od zaključaka Vlade usvojen na predlog Ministarstva.
  Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović posjetila je Osnovnu školu ,,Rade Perović” u Velimlju, nakon što je nevrijeme pričinilo štetu na objektu.