Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
16:27
22.1.2021.

Dio zaposlenih JPU „Dragan Kovačević“: Vukovićeva tetka v.d. direktorice vrtića, Vuković: Nijesam mogao uticati na imenovanje

Zaposleni u Javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) „Dragan Kovačević“ reagovali su na razriješenje direktorice te ustanove Radmile Backović, nezadovoljni što je za funkciju vršioca dužnosti (v.d.) direktorice izabrana, kako tvrde, tetka predsjednika Demokrata u Nikšiću, Nemanje Vukovića.


 „Mi zaposleni iz JPU “Dragan Kovačević” Nikšić smo saznali iz medija da je direktorica vrtića Radmila Backović razriješena dužnosti.  Tek što je Zdravko Krivokapić okupio direktore prosvjetnih ustanova i najavio zapošljavanje struke, a ne političkih kadrova nakon sat vremena na čelu JPU „Dragan Kovačević” za vršioca dužnosti postavljena je tetka Nemanje Vukovića, predsjednika Demokrata u Nikšiću. Zašto je Vuković danima vodio kampanju protiv Radmile Backović navodeći razne prijave sa papirima u rukama, ponavljajući danima da Radmilu Backović treba hitno smijeniti, jasno je sada svima. Taman se oslobodismo partijskog zapošljavanja, kako reče sadašnja vlast, kad ono direktno tetka na čelu ustanove. Ana Ćetković je vaspitačica koja je snimala kolege i procesuirala snimke, a sada treba da bude na čelu ustanove koja se bavi vaspitanjem i obrazovanjem djece ranog uzrasta. Kako saznajemo više ljudi je dalo prijedlog za svoje imenovanje, ali je samo Ćetkovićka, čiji sestrić se zahvalio Bratićkoj što ga je poslušala, pozvana na razgovor“, navodi se u reagovanju zaposlenih iz kojeg se ne može saznati ko od zaposlenih stoji iza saopštenja, ni ko su potpisnici istog.

 Kako su kazali, Ana Ćetković je objavila radnicima ustanove da će biti na čelu iste, zbog čega su radnici izražavanju nezadovoljstvo.

„Radnici ove ustanove, poznavajući odnos imenovane sa kolegama i njene postupke, su već izrazili veliko nezadovoljstvo očekujući dolazak navodnih defektologa koji su izrazili zainteresovanost. Ćetkovićka pošla na bolovanje kako bi se pripremila za dolazak na mjesto vršioca dužnosti, da se doškoluje višim zvanjem kako bi što prije zauzela željenu ulogu. Ovo je dakle jasan nepotizam protiv kojeg se Vuković navodno bori. Da li je ovo Crna Gora za koju se javno izjašnjavaš Nemanja Vukoviću?“, navodi se u regovanju.

Upitan da prokomentariše ove navode Vuković je kazao da iza uvreda izrečenih na njegov račun stoji isključivo Backović. Njegovo saopštenje prenosimo integralno:

„Sa indignacijom odbacujem optužbe navodne grupe radnika, iza kojih stoje isključivo Radmila Backović i njena klika, izrečene na moj račun, koje za cilj imaju isključivo dezinformisanje javnosti. Vjerujem da je svakom laiku jasno zbog čega je problematizovan slučaj Radmile Backović, odnosno da se radi o klasičnom kriminalu koji je navedena gospođa sprovodila u JPU „Dragan Kovačević“ zbog čega je i razriješena. Jasno je da se današnjim neistinama kojima se služi razriješena direktorica, pokušava skrenuti pažnja sa nezakonitog zapošljavanja, izgubljenih sudskih sporova, nezakonitog raspolaganja finansijskim sredstvima, nezakonitog trošenja novca od uplata roditelja za ishranu djece, pritiska na radnike i nezakonitog mandata, prebaciti na mene i na karikaturalan način crtati smiješne optužbe na moj račun.

Naime, za pomenuto imenovanje v.d. direktora sam saznao iz medija, tako da ni ja, koji ne obavljam ni jednu javnu funkciju sa koje bih mogao vršiti uticaj, niti imam bilo kakvu institucionalnu moć da vršim uticaj, niti bilo ko iz Demokrata, nije mogao imati uticaj na imenovanje v.d. direktora jer se radi o isključivoj odluci ministarke oko rješenja za privremenu poziciju. V.d. direktora se, po Zakonu, bira privremeno iz reda radnika zaposlenih u ustanovi koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, tako da nije imenovan niko spolja, kako se to zlonamjerno pokušava predstaviti, već višegodišnji radnik te ustanove koji ispunjava uslove. Dakle, svima je jasno da se radi o privremenom poziciji do raspisivanja konkursa koji mora i biće otvoren za sve, u to nemam dileme. V.d. pozicije služe za tranziciju dužnosti, a u ovom slučaju i da radnici odahnu od prijetnji i pritisaka. Ko god da bude V.d. ili direktor sjutra, moraće da raskrči kriminal, jer je prošlo vrijeme kada se u institucijama kralo, a sve što se kralo moraće izaći na vidjelo“, navodi se u reagovanju predsjednika nikšićkih Demokrata.

Dio roditelja: Backović doprijela da predškolsko obrazovanje bude na najvećem nivou

Na smjenu direktorice Backović reagovao je i dio roditelja djece koja pohađaju tu predškolsku ustanovu, zahvalivši se na dobroj saradnji i poboljšanju uslova rada u vrtićima.

„Sa portala saznajemo da se mijenja direktorica vrtića, nema sastanaka, nema obavještenja. Ovim putem izražavamo podršku direktorici vrtića g-đi Backović, koja je kao “stub” ustanove doprinijela da predškolsko obrazovanje u Nikšiću bude na najvećem nivou. Kao roditelji imamo potrebu da se zahvalimo gospođi Backović za veoma dobru saradnju. Posebno smo zahvalni na tome što su se poboljšali uslovi za vaspitno – obrazovni rad u vrtićima i što su u fokusu uvijek bile potrebe i interesi naše djece“, navodi se u reagovanju roditelja, u kojem nijesu navedena imena roditelja koji je podržavaju.

U dostavljenom reagovanju roditelja, kao i zaposlenih ne može se zaključiti ko je i koliko njih podržava Backović, kao ni ko su potpisnici saopštenja.

Šta na sve to ima da kaže nova v.d. direktorica pokušali smo saznati ali do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na naše pozive i poruke.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  27.2.2021.

  U južnim i centralnim predjelima Crne Gore sjutra će biti pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura iznosiće 18 stepeni.

 • 20:16
  27.2.2021.

  Redizajniran sajt institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa novim sadržajima i platformama, naročito u oblasti prava djeteta i zaštite od diskriminacije, od danas je dostupan građanima i ostalim subjektima koji prate rad institucije.

 • 15:31
  27.2.2021.

  Predsjednik Mjesne zajednica Župa, Dragoljub Radulović kazao je da su danas počeli radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u tom kraju, gdje su unazad skoro pola vijeka znanje sticale generacije.

 • 10:46
  27.2.2021.

  Načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Tihomir Goranović i komandir tog centra Darko Mađarić u narednom periodu obavljaće druge poslove i zadatke u Upravi policije.