Autor: onogost.me
Foto: Služba zaštite i spasavanja Nikšić
13:23
27.5.2022.

DMEN: Obilasci terena i monitoring dronom da odvrate piromane od Trebjese

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) u susret požarnoj sezoni apeluje na građane da se savjesno odnose prema park-šumi Trebjesa, jedinstvenom izletištu i ''plućima grada'', na kojem bi nam, navode, mogli pozavidjeti i mnogo veći gradovi.


Iz DMEN-a su saopštili da jučerašnja informacija da su brzom reakcijom Službe zaštite i spašavanja ugašena dva, najvjerovatnije podmetnuta požara, zabrinjava ljubitelje ovog prirodnog predjela, rekreativce koji svakodnevno koriste Trebjesu i sve ljude dobrih namjera.

Zbog toga će, kako su kazali, u dogovoru sa nikšićkom Službom zaštite i spašavanja obavljati redovne obilaske terena i započeti nadgledanje dronom.

"Sa druge strane, neodgovorni i nerazumni pojedinci nastavili su sa svojom neobjašnjivom praksom, od prošlih godina, naročito prethodne, kada su podmetnuti požari duže od mjesec dana nosili sve pred sobom ugrožavajući živote ljudi i njihovu imovinu", kazali su ekolozi.

Šteta pričinjena ekosistemu je, dodaju, nemjerljiva i biće potrebno dugo vremena da se sanira, kako bi predjeli uništeni podmetnutim požarima ponovo oživjeli.

Poručuju da će Društvo mladih ekologa dati svoj doprinos očuvanju Trebjese i drugih lokaliteta kroz formiranje dobroboljnog vatrogasnog društva, koje je u toku.

"I ovim putem pozivamo sve one koji smatraju da mogu da pomognu kao vatrogasci – volonteri da nam se pridruže. Izdvajajući malo svog vremena, možete učiniti dosta za spas nekih lokaliteta od ogromnog društvenog značaja i biti značajna ispomoć onima koji se stalno bore za šumskim požarima", kazali su iz DMEN-a.

Dobrovoljno vatrogasno društvo biće osnovano u okviru projekta ''Bolja pripremljenost za reagovanje na šumske požare i vremenske hazarde'', koji je finansijski podržan od Direktorata za vanredne situacije.

"Trebjesa će biti predmet našeg interesovanja, a prema dogovoru sa Službom zaštite i spašavanja Nikšić, obavljaćemo redovne obilaske terena i započeti nadgledanje dronom. Vjerujemo da će ove aktivnosti odvratiti piromane i doprinijeti ''mirnijoj'' sezoni požara u neposrednoj gradskoj blizini", poručili su nikšićki ekolozi.

Ostale vijesti iz kategorije