Drugo mjesto za nikšićke gimnazijalce, dizajnirali aplikaciju “Elektronska biblioteka”

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 01.05.2023. u 08:20
Učenici prvog razreda Gimnazije “Stojan Cerović” Aleksa Radulović, Igor Pižurica, Marija Vujačić i Ivan Dončević osvojili su drugo mjesto na prvom onlajn Hakatonu za srednjoškolce na temu "Učinimo školu boljom".

“Takmičenje je organizovano sa ciljem da učenike srednjih škola motiviše da aktivno učestvuju u rješavanju aktuelnih problema u školama tako što će, svojim prijedlozima i idejama pokušati da osmisle načine kako škola treba da pristupi rješenju problema uz učešće učenika, roditelja i društva”, kazali su iz Gimnazije.

Projekat “Elektronska biblioteka – WellRead” mlade četvoročlane ekipe zauzeo je drugo mjesto, a srednjoškolcima je pripala novčana nagrada od 300 eura.

Elektronska biblioteka je moderna aplikacija koja omogućava korisnicima brz i jednostavan pristup svim potrebnim materijalima za obrazovanje, bez obzira na njihovo mjesto boravka, objašnjava Marija Vujačić, učenica nikšićke Gimnazije koja je učestvovala na projektu.

Korisnici se, kaže, mogu prijaviti na aplikaciju putem NFC kartice ili telefona i imaju neograničen pristup svim dostupnim materijalima u biblioteci.

Takođe, korisnici mogu zadužiti knjigu i pristupiti svojoj kolekciji prethodno pročitanih knjiga.

“Aplikacija omogućava korisnicima da jednostavno pronađu knjigu koja im je potrebna – dotaknu knjigu svojim telefonom i sve informacije o njoj će biti dostupne na njihovom ekranu. Korisnici se takođe mogu prijaviti na bibliotekine računare i koristiti sve njihove funkcije, uključujući pretraživanje knjiga i drugih materijala, čitanje članaka i drugih resursa, kao i pristupanje drugim edukativnim alatima koje biblioteka nudi. WellRead može lako biti integrisan u sve sisteme što je jako važno, jer imamo u planu (uz podršku nekih kolega, nadamo se i uprave) da implementiramo projekat, da tražimo pomoć”, istakla je Vujačić, dodajući da su na projektu radili 10 dana.

Elektronska biblioteka, prema njenim riječima, olakšava učenje jer korisnici imaju sve potrebne materijale na jednom mjestu, dostupne u bilo koje vrijeme i na bilo kom mjestu.

“Aplikacija će slati notifikaciju ako je potrebno da se knjiga vrati ili ako postoje neka druga važna obavještenja koja su vezana za biblioteku”, istakla je Vujačić.

Finalni dio takmičenja održan je onlajn i trajao je 48 h, gdje su učesnici prošli kroz razne faze i konsultacije sa mentorima. Mentor učenicima bila je profesorica informatike Jovana Nenezić.

Organizatori takmičenja su Naučno-tehnološki park Crne Gore, Fond za inovacije Crne Gore i ICT Cortex.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, saopštili su iz Auto moto saveza i savjetovali opreznu vožnju i poštovanje pravila saobraćaja.