Autor: onogost.me
Foto: gov.me
13:14
22.6.2022.

Đukanović: Branko Radojičić ostavio neizbrisiv trag u razvoju Nikšića i Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti Branka Radojičića njegovoj porodici.


“Sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti vašeg supruga, roditelja i djeda Branka Radojičića, akademika DANU, uglednog naučnika i prosvetitelja. Tokom dugog i časnog života Branko je ostavio neizbrisiv trag u razvoju svog Nikšića i svoje Crne Gore. Poseban doprinos dao je i obnovi njene nezavisnosti”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, cjeloživotnim predanim radom, djelom i ugledom koji je uživao među generacijama gimnazijalaca i studenata, kao i među kolegama u širim intelektualnim i  naučnim krugovima, svrstao se u red crnogorskih velikana novijeg doba.

“Veoma žalim što zbog odsustva iz Crne Gore nijesam u mogućnosti da se poklonim njegovim sjenima. Molim vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća”, zaključio je Đukanović.

Prof. emeritus dr Branko Radojičić, rodonačelnik je geografske misli na ovim prostorima, jedan od najistaknutijih crnogorskih prosvjetara i naučnika.

Foto: portalanalitika.me

Radojičić, koji je diplomirao i doktorirao na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu i odsjeku za geografiju u Zagrebu, bio je dugogodišnji direktor Gimnazije „Stojan Cerović", redovni profesor i dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću, kao i član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti i Odbora za geologiju i geografiju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Bio je aktivni učesnik naučnih skupova i autor naučno–stručnih monografija i preko 25 članaka i prikaza geografije Crne Gore.

On će danas biti sahranjen na gradskom groblju u Nikšiću.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:53
  30.6.2022.

  Osolike muve koje se posljednjih dana mogu vidjeti u velikom broju u Crnoj Gori, a pogotovo na području Nikšića, potpuno su bezopasni insekti, ističe specijalista biologije Miloš Džiknić.

 • 10:41
  30.6.2022.

  Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru dostizati 40 stepeni Celzijusove skale, najavio je meteorolog Branko Micev.

 • 09:00
  30.6.2022.

  Oglas za prijem 70 lica u službu u Vojsci Crne Gore u svojstvu vojnika i vojnikinja  po ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane raspisalo 20. juna ove godine, odnosno 22. juna za upražnjena formacijska mjesta sa mjestom rada u Golubovcima, povučen je, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

 • 08:53
  30.6.2022.

  Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihteru pogodio je jutros u 8.07h Bosnu i Hercegovinu, a potres se osjetio i u Crnoj Gori.