Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:12
10.4.2020.

Epidemiološka situacija u Nikšiću znatno povoljnija

Epidemiološka situacija u Nikšiću je znatno povoljnija, jer posljednjih par dana nijesu zabilježeni novi slučajevi obolijevanja od korona virusa, istaknuto je na danas održanoj sjednici Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka i socijalna situacija u našem gradu.


Istaknuto je da je do današnjeg dana u Nikšiću analizirano ukupno 250 uzoraka, a zabilježena 32 slučaja pozitivna na pomenuti virus, od čega su 3 stanovnici Podgorice i svi su stabilnog stanja.

"Jedan broj naših sugrađana je u samoizolaciji, koje pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić i drugih službi obilaze i kontrolišu da li poštuju predočene mjere, dok se protiv svih koji ih krše pokreću krivične prijave. Smještene u karantinu na Vučju obezbjeđuju pripadnici Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju sa ove sjednice. 

U nastavku je navedeno da je u Opštoj bolnici Nikšić, koja je u potpunosti opremljena da adekvatno pruži njegu i liječenje oboljelim, smješteno 6 pacijenata, koji su izuzetno stabilnog stanja i koji će naredne nedjelje biti otpušteni sa bolničkog liječenja, kao i to da među osobljem nema zaraženih, a 18 zaposlenih je smješteno u hotelu Onogošt.

"Bolnica Brezovik dobila je veliku isporuku zaštitne opreme od Montefarma. Izvršila je reorganizaciju u svom svakodnevnom poslu, kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih. Ostali pacijenti su u izdvojenim paviljonima, gdje im se pruža redovna njega. Centar bezbjednosti pokriva sve ulaske u grad i vrši rigoroznu kontrolu, kako bi se poštovale mjere o zabrani međugradskog saobraćaja, kao i kontrolu poštovanja mjere izrečenih od strane Nacionalnog koordinacionog tijela. Posljednjih dana osjetan je pad broja krivičnih djela, kao i pad kršenja pomenutih zabrana. Od proglašenja epidemije službenici CB Nikšić, podnijeli su 52 krivične prijave, 59 lica je lišeno slobode, a 63 prijave su predate nadležnom tužilaštvu.  Takođe, vrši se kontinuirana provjera lica koja su u izolaciji, kao i poštovanje mjera vremenskog ograničenja boravka izvan domova. Iz Centra bezbjednosti vrše strogu kontrolu i i procesuiraju eventualne zloupotrebe izdatih potvrda za boravak van doma u vrijeme ograničenja. Posljednjih dana vrše se kontrole i obilazak naselja, prate se zabrane boravka više od jednog lica na javnim površinama, kao i zabrana točenja kafe i drugih napitaka na kafematima. Pripadnici granične policije kontrolišu povratak naših građana u zemlju odakle bivaju direktno sprovedeni u karantin, kao i protok roba i ljudi na graničnim prelazima. Vrši se obilazak sela i naselja u pograničnom području. Do sada je izdato 859 rješenja licima koja su ušla u Crnu Goru, od čega je 567 za zdravstveni nadzor, 270 sa samoizolaciju i 22 za karantin", ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da d.o.o. "Vodovod i kanalizacija" vrši svakodnevno pranje i dezinfekciju gradskih ulica, a Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama u gradskom jezgru i šetalištima, a od juče je na snazi mjera zabrane korišćenja šetališta Vita Nikolića.

Na sastanku je bilo riječi i o socijalnoj situaciji u Nikšiću.

"Veliki je broj lica kojima je potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicama, kako licima koja su u stanju stalne socijalne potrebe, tako i licima koja zbog mjera preduzetih od Nacionalnog koordinacionog tijela trenutno nemaju zaposlenje. Opštinskom odboru Crvenog ksta Nikšić do sada je podnešeno 1.350 zahtjeva, a do sada je posredstvom velikog broja volontera, uručeno 850 paketa", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da sada ne funkcionišu Dnevni centri za stare, pa 30 korisnika svakodnevno dobija obroke od Narodne kuhinje, koja inače dnevno isporuči 400 toplih obroka.

"Bez obzira na povoljniju epidemiološku situaciju, još jednom su iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti apelovali na građane da se pridržavaju svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i Opštinskog tima, a sve u cilju očuvanja zdravlja", zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije