Filološki fakultet kao podstanar i domaćin

fakultet
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 29.09.2015. u 15:29

Oktobar bi trebalo da bude mjesec kada će Nikšić dobiti novi fakultet na staroj adresi. Porces osnivanja Filološkog fakulteta pod krovom Filozofskog privodi se kraju. 

Dekan Filozofskog fakulteta, Goran Barović, objašnjava da se u proteklom periodu mnogo radilo na sređivanju glomazne administarcije, budući da je Upravni odbor Univerziteta Crne Gore formirao komisije koje imaju zadatak da obave, ne tako jednostavn, proces licenciranja ova dva Fakulteta.

„Mi sa svojim timovima, ja na čelu Filozofskog i prof. Dragan Bogojević, na čelu Filološkog fakulteta, prikupljamo kompletnu dokumentaciju, jer je tu ogroman posao, od rasporeda časova, ugovora o radu, odluka o izboru zvanja, itd“ objašnjava Barović.

Postojanje dva fakulteta, pod krovom jedne ustanove, neće ništa poremetiti u samom funkcionisanju studijskih programa, jer su se, kako ističe Barović, jezici i dosad učili na Filozofskom fakultetu, u porsotrijama koje su uglavnom i bile namijenjene isključivo za jezike.

Jedina vidljiva promjena biće adaptacija postojećih prostorija za potrebe kancelarisjkg prostora u kojem će raditi dekanat Filološkog fakulteta. Za te potrebe biće „žrtvovane“ učionice odsjeka za ruski jezik. U svakom slučaju, ono što je najvažnije, kaže Barović, pravna dioba Fakulteta apsolutno neće naškoditi tekućoj nastavi.

„Sve što sad funkcioniše radi se pod Filozofskim fakultetom, odvija se nastava, sprovode planovi, organizacija je dakle komplet postavljena, s tim što će dva fakulteta biti pravno razdvojena onog momenta kada dobijemo te papire od Ministarstva, da Filološki fakultet  ispunjava uslove. U tom trenutku oni će jednostavno da preuzmu svoje studijske programe i to je sve“, ističe Barović.

Gašenje studijskih programa u Beranama

I dok će u Nikšiću, na ulazu u Filozfsoki fakultet uskoro stojati natpisi dvije visokoškolske ustanove, kako sad stavri stoje u Beranam se obrazuju poslednje generacije učitelja i profesora engleskog jezika.

Barović kaže da su na to prinuđeni jer opština Berane već tri godine ne poštuje ugovor po kojem se obavezala da plaća troškove boravka za profesore koji dolaze u Berane da predaju, te da zbog toga trpe velike izdatke.

„Angažovanje našeg Fakulteta u Beranama nas je bukvalno dovelo do prosjačkog štapa. Mislim da je od trenutnog duga, samo za studijski program u Beranama oko 500 000 eura, kazao je Barović i dodao da su zbog svega morali tužiti opštinu kako bi isplatili porfesore. 

„Već smo pokrenuli treću tužbu protiv Opštine Berane. Jednu smo naplatili u junu. Više puta sam u proteklom periodu i zvao i pisao, ali bez odgvovora. Jave se jedino kad im stigne utuženje, ali tada iz principa ne pristajemo, jer dugujemo novac našim profesorima. Kada završe generacije engleskog i učiteljskog u Beranama više nećemo imati nijedan studijski porgram“ izričit je Barović.

On napominje da je ukupni dug Filozofskog Fakulteta, od oko 1, 5 miliona eura, značajno samnjen, te da je tokom prošle godine plaćeno više od 100 000 eura poreza i doprinosa.

„Sve gostujuće profesore smo isplatili, a ostatak duge čine zaostali neisplaćeni honorari našim zaposlenima, dakle saradnciima i profesorima“, zaključio je Barović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U južnim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po suvim putevima, a u sjevernim i centralnim povremeno dolazi do mećave i zbog niskih temperatura mjestimično ima poledice, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).