FOTO: Nikšićani imali prilku da vide preko 70 oldtajmera

old
Branko Čupić
  • Autor onogost.me
  • 10.09.2017. u 15:29

Kolika može da bude ljubav prema automobilima starim nekoliko decenija mogli su se uvjeriti danas Nikšićani koji su imali priliku da uživaju u 12. međunarodnoj izložbi oldtajmera “Nikšić - 2017“.

Naši sugrađani su imali priliku da vide veliki broj automobila koje su dovezli izlagaći iz raznih krajeva Crne Gore a bilo je i gostiju iz zemalja regiona i šire.

Sve učesnike i prisutne na izložbi pozdravila je u ime organizatora potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević koja je kazala da se nada da će ovo putovanje biti povod svim gostima da ponovo dođu u Nikšić.

“Kao i prethodnih godina  Izložba je okupila  brojne vlasnike starih automobila iz Crne Gore, regiona ali i goste iz Italije i Austrije. Povezuje ih posvećenost starim automobilima, ljubav prema lijepom, čuvanje od zaborava jednog vremena. Zajednička ljubav prema lijepom povezana je i sa putovanjima pa su ovakve manifestacije povod da se otkriju ljepote pejzaža Nikšića i Crne Gore kroz koje ćete proći. Želim da ovo putovanje bude povod da ponovo dođete u Nikšić i Crnu Goru i da upoznate istoriju, kulturu, ljude i prirodne ljepote”, kazala je između ostalog Nikčević.

Jedan od izlagača došao je iz Italije, tačnije iz Rima da pokaže svoj automobile koji je proizveden prije 39 godina.

 “Ja sam došao iz Italije sa svojim automobilom i svojim prijateljima na ovu izložbu. Moj automobile je Mercedes 560, proizveden je 1978. godine a imam još dva Mercedesa koji su sličnog godišta. Ljubav prema oldtajmerima sam naslijedio od svog oca koji je i kupio auto koje sam dovezao u vaš grad. Ovo je moja opsesija otkad sam prvi put sjeo upravo u ovaj automobil koji sam odmah povezao na restauracio”, kazao nam je Enriko Sforca, koji dolazi iz Rima.

Na izložbu je sa svojim automobilom stigao i Enrikov dugogodišnji prijatelj koji ima isti hobi. Željko iz Bjelovara je ovom prilikom dovezao svoj Mercedes 280 koji je proizveden 1975. godine.

“Ovaj automobil imam već deset godina i trudim se da ga održim u što boljem stanju i služi isključivo da sa njim posjećujem izložbe ovakvog tipa. Orašje, Travnik, Subotica, Banja Luka, Livno, Đakovo a evo sada i Nikšić su jedna od mnogih mjesta koja sam posjetio na izložbama sa svojim automobilom. Ljubav prema oldtajmerima datira baš otkad posjedujem ovaj automobil i nadam se da ću i naredne godine biti u prilici da posjetim vaš grad”, naglašava Željko.

Možda najveću pažnju na izložbi je izazvao simpatični BMW 300 proizveden 1956. godine koji pripada Milanu Novakoviću iz Podgorice.

“Ovaj automobile je bio u vlasništvu mog ujaka, pa sam ga ja prije nekoliko godina preuzeo od njega. Trudim se dag a održim u što boljem stanju i ako je proizveden prije 60 godina, ali ga svakodnevno vozim jer je prava atrakcija, posebno za djecu. Takođe je bilo dosta interesanata koji su htjeli da ga kupe, ali za sada nemam namjeru da ga prodajem i nadam se da ću uspjeti što duže da ga održim u voznom stanju”, kazao je izlagač iz Podgorice.

Željko Knežević iz „Montenegro“ kluba istakao je zadovoljstvo organizacijom izložbe kao i brojem učesnika i posjetilaca.

“Nadamo se da će svake godine biti sve bolje i nas sve više. Ono što me čini srećnim je što je puno mladih zainteresovano za oldtajmere“, naveo je Knežević u ime organizatora izložbe. Ove godine izložba je uvrštena u Septembarske dane kulture u Nikšiću i tako postala dio kulturno-sportskih dešavanja našeg grada.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Turistička organizacija Nikšić i ove godine, povodom predstojećih praznika organizuje akciju za izbor najljepšeg novogodišnjeg izloga pod nazivom „Novogodišnja čarolija u izlogu“.
Na samom upisu Filozofskog fakulteta UCG, prema psihologiji sam već gajila ljubav koja je svakim danom postajala sve veća, te je ona do danas uspjela da postane nešto bez čega sebe ne mogu ni da zamislim, riječi su studentkinje Filozofskog fakulteta Milene Abramović (9.53) koja je proglašena je za najbolju studentkinju svog fakulteta za tekuću studijsku godinu 2022/23.