Grupa mještana sa Krnova zaprijetila: Ne damo zemlju pa makar bilo žrtava

ovaaaaa
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 12.09.2015. u 09:46

Ukoliko ne dobiju pare za eksproprisanu zemlju, mještani Gradačke Poljane na Krnovu opet prijete da će se suprotstaviti izgradnji puta koja preko njihovih imanja vodi do buduće vjetroelektrane. 

Malom broju mještana juče je uručeno rješenje kojim se vlasnici obavezuju da u roku od tri dana predaju eksproprisane parcele.

„Ukoliko u ostavljenom roku izvršenik ne preda nepokretnost i ne dozvoli tražiocu rješenja ulazak u posjed eksproprisane nepokretnosti i preda korisniku eksproprijacije, državi Crnoj Gori – Ministarstvo ekonomije, to će se izvršiti prinudnim putem na licu mjesta u Gradačkoj Poljani, dana koji će biti nakndao određen“ stoji u rješenju koje dobio Mićo Bulatović.

Dok većina mještana još čeka isto rješenje, ponavljaju da ništa od ovog ne bi bilo da je ekproprijacija okončana na zadovoljstvo svih. Ovako se, kažu, samo podižu tenzije odugovlačenjem sudskog postupka i pritiscima nadležnih da se put hitno radi.

„Ne znam po kojem su osnovu to rješenje izdali, pošto je ovo sve pod sudskim sporom i ništa nije završeno . Ne damo mi ovo. Neka dođe neko iz Ministarstva ekonomije da mi pojasni kako da mu predam imovinu. U Gradačkoj Poljani rješenja su dobila samo 4 domaćina, a ima ih 15, a na Krnovu ih ima 200 do– 300 koje sve isto čeka“, revoltiran je Bulatović.

Njegov rođak, osamdesetjednogodišnji Pavle, o svemu govori sa još većim ogorčenjem.

„Ja ne dam nikako preko moje imovine. Ovo je nasilje, ovo se treba na neki način braniti, pa makar s oružjem. Ne dam, pa makr bilo žrtava“, poručio je Pavle.

Kada je krenula priča o eksproprijaciji i izgradnji vjetroelektrane vještaci su kvadrat zemlje procijenili na 50 zbog čega su se mještani pobunili još početkom prošle godine. Nakon toga novim vještačenjem cijena kvadrata je povećana između 2 i 4 eura, da bi se na tu odluku potom žalilo Ministarstvo finansija. U opštoj zavrzlami već su prbijeni rokovi za početak radova na prbijanju trase, jer mještani uporno traže da im seprvo isplati zemlja.

„Ovakve pravde danas na svijetu nema, da se uzima metar kvadratni za 50 centi. Ođe smo rođeni i ođe smo učili školu. Mi smo emotivno vezani za ovo. Sad će da ovu iskopanu zemlju vjerovatno povesti i prodati u uHerceg Novom ili Budvi. Znamo možda i da ćemo ostati bez para, ali ima poneko što nije baš normalan mnogo. To znači da možemo i fizički da se suprotstvaljamo“, zaprijetio je na kraju Periša Marojević.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da je od, nešto preko 301 hiljade eura, opredjeljenih za eksproprijaciju zemljišta bivših vlasnika radi izgradnje vjetroelektrane ’Krnovo’“, isplaćeno blizu 72 hiljade vlasnicima koji su pristali na ponuđenu cijenu i potpisali sporazum sa korisnikom eksproprijacije. Ostali će, kazali su iz ministarstva, dobiti novac nakon okončanja sudskih postupaka ili postizanja sporazuma o visini naknade, te nakon dostavljanja zahtjeva za isplatu podnijetih od strane ranijih vlasnika i pravosnažno izvršnih rješenja.
Investitori vjetroelektrane su austrijski IVICOM i francuska Akuo energy, a ugovorom o zakupu zemljišta je definisano da gradnja bude završena u roku od 18 mjeseci od datuma početka radova.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U nikšićkom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, a sadašnjem mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju i osmorici sveštenika, zbog sumnji da su 2020. godine prekršili mjere protiv širenja korone. Bivši načelnik CB Nikšić Tihomir Goranović tokom svjedočenja rekao je da su službenici CB nekoliko dana prije praznika Svetog Vasilija Ostroškog razgovarali sa sveštenikom Bobanom Jokićem i Ostojom Kneževićem kojima su kazali da policija mora poštovati mjere NKT-a i slovo zakona.