Koja li je tajna: U Župi može što kod drugih ne

Privatna arhiva
 • Autor Marija Goranović
 • 11.11.2022. u 08:38
„Projekat i 30.000 eura od Opštine za OŠ “Dušan Bojović”, „Stara škola u Župi dobija novo ruho“, „U Župi počelo asfaltiranje puteva“, „Radulović: Završetkom ovogodišnjih aktivnosti u Župi će biti asfaltirano oko 30 kilometara puteva“.

Ovo su samo neki od naslova koje ste mogli u prethodne dvije godine da pročitate, a vezani su za Mjesnu zajednicu (MZ) Župa, koja broja 12 sela.

Besplatne ekskurzije za osnovce, ljetovanja, stipendije za najbolje studente, maturske večeri, asfaltiranje puteva, naknade za novorođenčad, samo su neke od aktivnosti te MZ po kojima postaje prepoznatljiva.

Dok kvartovi u centru grada godinama čekaju rekonstrukciju, stiče se utisak da u Župi može što kod drugih ne. Zašto je tako pitali smo prvog čovjeka MZ Župa, Dragoljuba Radulovića.

Otkriva da je njihov najveći uspjeh što su se povezali sa svim opštinskim i državnim institucijama, međunarodnim fondovima, NVO sektorom, posebno navodeći NVO „Župa u srcu“.

„Naše aktivnosti su prepoznala i podržala mnoga privredna društva koja su uzela puno učešće u realizaciji svega što sam nabrojao. No, sve ovo ne bi bilo realizovano da nije bilo pune aktivnosti našeg Savjeta MZ koji je pred sobom postavio osnovni cilj- razvoj naše MZ“, kazao je Radulović.

Uspjeh je, ističe, i to što su politiku isključili iz svih djelovanja.

„Jer nas je ta podijeljenost i dovela do ovoga stanja u koje smo bili prije pet godina. Nijednoj partiji ovakav naš stav ne odgovara, jer svi hoće da love političke poene, ali kod nas, za sada, ne nailaze na pogodno tlo“, otkriva Radulović, koji je na čelu te MZ od 2016. godine.

Želja da se Župa izdigne iz dugogodišnje letargije i nerada je osnov svega što se danas dešava u Župi, objašnjava predsjednik MZ.

„Veliki volonterski rad, veliko odricanje je trebalo da se sve pokrene i da danas posle šest godina vođenja mjesne zajednice imamo rezultate rada koji su vidljivi, koje niko ne može minimizirati i koji su doveli do toga da se u Župi bolje živi“, ističe Radulović.

Teško je, kaže, sjetiti se svega što su pokrenuli u zadnjih nekoliko godina. Poboljšali putnu infrastrukturu, vodosnabdijevanje, unaprijedili  zdravstvenu i socijalnu zaštitu kroz otvaranje ambulante, apoteke i nabavku patronažnog vozila, puna podrška najmlađim stanovnicima kroz izgradnju vrtića, sportskih terena, obnovljeni domovi omladine…

Predsjednik Savjeta MZ Župa Nikšićka kaže da rad tog tijela mora oslanjati na saradnju sa Opštinom Nikšić, a kao rezultat te saradnje kroz opštinski budžet realizovano je dosta projekata u proteklih šest godina.

„Da krenem redom. Asfaltirali smo oko 35 km seoskih puteva, uradili rekonstrukciju prvih 5 km glavne saobraćajnice, izgradili tri savremena sportska terena, uradili oko 20 km ulične rasvjete, izgradili mjesni vrtić „Mačak“ sa dvije područne jedinice u selima Zagrad i Morakovo, otvorili apoteku, rekonstruisali područna odjeljenja škole u selima Zagrad i Carine, rekonstruisali domove omladine u selima Liverovići, Carine, Jugovići, Staro selo, Bjeloševina, Oblatno. Izgradili novi Dom omladine u selu Morakovo. Sva ova ulaganja iznose oko sedam miliona eura“, kaže Radulović.

Međutim, i kada se sve pobroji i sabere – nezadovoljstvo.

„Mi u Župi već decenijama nijesmo zadovoljni odnosom opštinskih vlasti. Dosta krivice za takav odnos snosimo i mi sami, jer nijesmo ništa preduzimali da se taj odnos mijenja. Zadnjih godina kroz razne načine djelovanja dosta nabolje smo promijenili taj odnos, ali u zadnjih godinu i po dana ponovo stagniramo na dinamici realizacije najvažnijih projekata kao što je rekonstrukcija glavne saobraćajnice, vodosnabdijevanja i svega drugog što čini boljim život naših mještana. No, vjerujem da ćemo i to značajno ispraviti u narednoj godini. Pohvalićemo sve ono što je dobro, ali i žestoko kritikovati loše poteze. Župi nema nazad“, poručuje Radulović.

“Učešće Opštine u rad Savjeta nula eura”

Objašnjava da MZ Župa Nikšićka nema sigurne izvore finansiranja, pa samim tim ni siguran budžet.

„Učešće Opštine Nikšić u finansiranju rada Savjeta MZ Župa je svih ovih godina jedno veliko nula eura i zbog toga smo imali niz primjedbi na novu odluku opštine o MZ, ali niko nije imao sluha za to. Bojim se da ćemo zbog ovakvog odnosa prema Savjetima MZ doći u situaciju da niko neće htjeti da se prihvati da bude u njima.“

Sve promotivne i lijepe aktivnosti koje su u Župi realizovali uspjeli su, kaže Radulović, najviše zahvaljujući privrednim društvima koja su prepoznala značaj aktivnosti i njima je posebno zahvalan.

„Možete onda da zamislite koja su energija i rad potrebni da sprovedemo sve ovo po čemu smo prepoznati u mnogo širim granicama od opštine Nikšić. Ja se nadam da će se ovaj odnos promijeniti, jer rad Opštine treba da se oslanja na rad Savjeta MZ“, poručuje predsjednik Savjeta MZ Župa.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  8

  1. Milan Miličić

   Sve čestitke za postignute rezultate i uložen rad . Dokazali ste ko hoće , ništa nije nemoguće , a samo oni koji rade znaju kolika je cena toga . U svakom slučaju sve za generacije koje dolaze i ostaju . Samo tako nastavite i puno pozdrava za sve Župljane kao i Nikšićane.
   Milan Miličić
   Zavičajno Udruženje Župljana

  2. Ovo je dokaz , da sposobnost nema granice. Želja i predavanje za ostvarivanje ciljevima moraju dati rezultat . Gospodine Raduloviću samo naprijed jer ste dokazali da mozrete sve a tek je vrijeme pred vama!

   1. Dragoljub Radulović je postao u našem gradu sinonim za dobrotu, iskrenost, ljudskost, jednostavnost, …svega onoga što nema u ljudima koji o nama odlučuju svih ovih godina. Čini mi zadovoljstvo što neko takav živi u našem gradu. Svima nama daje zračak nade da se može mijenjati ovo trulo društvo.

  3. Dragana treba za Presjednika Opštine NK da pokaže kako se može kad se hoće i kad je neko sposoban !!!

   1. Covjek za postovanje!
    Vide mnogi sta on radi, ali da bi ONI radili iz svojih fotelja ovo sto radi gosp. Radulovic, treba da zaobilaze svoje bankovne racune u sirokom luku,
    pa bismo onda mi svi vidjeli kako se i koliko moze sa sredstvima koji se imaju u ruci.
    Pozdrav za ovog divnog covjeka!

  4. Treba pomenuti da je pokretac za sve novitete bar sto se skole tice bila pokojna direktorica Vesna Mijuskovic…Izborila se za toliko toga , a da je niko i ne soomene sad. No eto, neka cvjeta sve u Zupi, i treba…bar negdje neka je kako treba.

  5. Braća Radulović su glavni “krivci” za ovakav uspjeh Župe, oni su primjer kako se taj posao može i treba raditi…svaka im čast, zaslužuju i nagrade i poštovanje svih građana Nikšiča….

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
  Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.