Lakše do upisa u Filološku i Matematičku gimnaziju

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 13.03.2023. u 08:09
Učenici koji naredne godine planiraju da upišu Filološku ili Matematičku Gimnaziju neće više morati da imaju petice na eksternom ispitu iz predmeta koji se vrednuju za te škole. Dovoljne će biti i trojke. Razlog je, kažu u nikšićkoj Gimnaziji to što je mali broj učenika mogao upisati te smjerove.

Direktor Gimnazije „Stojan Cerović” Dušan Kilibarda za TVCG, navodi da se ne spušta prag tolerancije.

“Ostaje ono 60 bodova iz trećeg ciklusa osnovne škole, da pri tome ostvari ocjenu odličan 5 u najmanje dva razreda trećeg ciklusa”, kazao je Kilibarda.

Pomoćnica direktora Gimnazije „Stojan Cerović” Slobodanka Žižić, kaže da učenicima treba dati šansu.

“Tim učenicima koji se nalaze na važnoj životnoj prekretnici, a to je upis u srednju školu, treba dati šansu, pogotovo što je riječ o odličnim učenicima koji često ne ispunjavajući taj kriterijum, a ispunjavajući bodovni, nijesu mogli da upišu željenu školu”, rekla je Žižić.

U podgoričkoj Gimnaziji već dvije godine se nije moglo formirati odjeljenje Filološke gimnazije.

Komentar direktorice te ustanove o razlozima zahtjeva za promjenu uslova upisa nijesmo mogli dobiti.

Nekadašnja profesorica Filološke gimnazije Ljiljana Ćorac-Ražnatović, ne smatra dobrim spuštanje kriterijuma na ocjenu dobar tri.

“To jeste malo. Zašto? Zato što su se uvijek odvajali gimnazijalci, pogotov oni koji su željeli da uče u Fililoškoj Gimnaziji. Filološka Gimnazija je lijepo zamišljena škola koju su upisivali oni koji su bili nadareni za književnost, koji su voljeli da čitaju, koji su ponirali u dubine književnosti, a ujedno i ostalih jezika”, rekla je profesorica ruskog jezika.

U Centru za građansko obrazovanje, s druge strane, smatraju da petice na ekstrernom ispitu nijesu mjerodavne i predlažu vraćanje prijemnog ispita.

“Mislim da je opravdano snižavanje kriterijuma za specifične smjerove Gimnazije, jer to je jedan diskriminatorni momenat u odnosu na ostale učenike. Treba pružiti svima jedake šanse da upišu one smjerove za koje imaju preferencije i uvođenja prijemng ispita kao takvog koji omogućava svim učenicima da idu u taj takmičarski dio”, navela je Snežana Kaluđerović iz te NVO.

Ranije se, kaže profesorica Ćorac – Ražnatović, polagao prijemni za upis u usmjerene gimnazije, i taj model bi, vjeruje, bio bolji od ovog koji će važiti od naredne školske godine.

“Na prijemnom ispitu su polagali maternji jezik i strane jezike- to su bili engleski i drugi strani, zavisno od škole iz koje dolaze. Morali su imati petice u školi i zavisno od prijemnog… Nije mogao svako da se upiše i to je bilo pravo mjerilo Gimnazije. To su bile sjajne generacije”, kazala je ona.

I dok snižavamo kriterijume za upis, učenika je sve manje. Tako je u nikšičkoj Gimnaziji sada upola manje đaka nego prije 20 godina, a svake se gubi po jedno odeljenje, kaže direktor. Pad interesovanja za Gimnaziju ili odlazak mladih iz zemlje pitanje je o kojem treba razmišljati.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  U većem dijelu Crne Gore danas su povoljni uslovi za vožnju, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG).