Autor: onogost.me
Foto: rtcg.me
13:31
16.1.2021.

Majke traže da im vrate naknade

Majke, bivše i sadašnje korisnice nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, očekuju od nove Vlade da im vrati pravo na naknade koje im je dato u skladu sa zakonom, poručila je članica koordinacionog tima Željka Savković.

 


Ona je u izjavi za Dan kazala da je Koordinacioni tim majki Crne Gore prije nekoliko dana uputio zahtjev Vladi premijera Zdravka Krivokapića da ih primi na razgovor kako bi pronašli rješenje za 22.000 bivših korisnica ove naknade. Savkovićeva je istakla da majke čekaju poziv iz Vlade i vjeruju da će nova vlast ispoštovati Ustav i korisnicama vratiti naknade. Ona podsjeća da su se čelnici svih partija koje sada čine vlast ranije obavezali da će majkama vratiti nadokande.

“Svjedočimo gdje su sve pošle pare iz budžeta, dok je prethodna vlast majke proglašavala monstrumima finansija Crne Gore. Vjerujemo da će se stečeno pravo vratiti svakoj majci koja je dobila rješenje 1. januara 2016. godine i da će pravda konačno biti zadovoljena”, poručila je Savkovićeva.

U dopisu koji je upućen Vladi stoji da se Koordinacioni odbor Majki Crne Gore obraća u ime više od 22.000 žena korisnica naknada za majke sa troje i više djece čija borba za prvobitno ostvareno, a potom ukinuto doživotno stečeno pravo, traje već godinama.

“Vjerujemo da ste više nego dobro upućeni u situaciju u kojoj se nalazi ovoliki broj porodicau Crnoj Gori i da vam je, baš kao i nama, u interesu da se ovaj gorući problem riješi. Majke svoju borbu aktivno vode od 2017. godine tražeći samo ono što im je Ustavom i zakonima Crne Gore garantovano”, ističe se u dopisu.

Majke u dopisu navode i da imajući razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi nova vlast, pred kojom je istorijski važan za datak hvatanja u koštac sa doskorašnjim režimom, majke su strpljivo čekale, ne želeći da požuruju premijerov kabinet, iako se nalaze u nezavidnoj situaciji.

“Zbog toga Vam se sada obraćamo s željom da nas primite na sastanak u što skorijem vremenu, na kojem bismo mogli zajedničkim snagama da pronađemo rješenje situacije u kojoj se našlo 22.000 majki Crne Gore. Molimo Vas da nam izađete u susret i primite predstavnice koordinacionog odbora koje bi doš le iz nekoliko različitih gradova Crne Gore”, piše u dopisu.

Smatraju i da bi bilo neophodno da na tom sastanku prisustvuje i predstavnik resornog ministarstva, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Uz njega, od značaja bi bilo da sastanku prisustvuje i potpredsjednik Vlade gospodin Dritan Abazović, inače jedan od potpisnika inicijative za povraćaj naknada, koju dostavljamo uz ovaj zahtjev. Ovu inicijativu 5. juna 2017. godine potpisali su predstavnici svih tadašnjih opozicionih partija, obavezujući se da će majkama vratiti naknade nakon preuzimanja vlasti i ostvarivanja skupštinske većine”, navodi se u dopisu majki.

Redakcija Dana je pitala Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da li je u planu vraćanje naknade za majke sa troje i više djece, i ukoliko naknade neće biti vraćene, da li je u planu neko alternativno rješenje. Međutim, odgovore nisu dobili.

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  27.2.2021.

  U južnim i centralnim predjelima Crne Gore sjutra će biti pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura iznosiće 18 stepeni.

 • 20:16
  27.2.2021.

  Redizajniran sajt institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa novim sadržajima i platformama, naročito u oblasti prava djeteta i zaštite od diskriminacije, od danas je dostupan građanima i ostalim subjektima koji prate rad institucije.

 • 15:31
  27.2.2021.

  Predsjednik Mjesne zajednica Župa, Dragoljub Radulović kazao je da su danas počeli radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u tom kraju, gdje su unazad skoro pola vijeka znanje sticale generacije.

 • 10:46
  27.2.2021.

  Načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Tihomir Goranović i komandir tog centra Darko Mađarić u narednom periodu obavljaće druge poslove i zadatke u Upravi policije.