Autor: Branko Čupić
Foto: Privatna arhiva
08:33
12.1.2019.

Milosav Đurović spojio ljubav prema planini i fotografiji

Da je i te kako bio u pravu, naš sugrađanin Milosav Mićko Đurović, kada je između ostalih zanimanja izabrao fotografisanje kao svoju profesiju, potvrdilo se i na Foto konkursu „Iz Nikšića s' ljubavlju“ na kom je Đurovićeva fotografija osvojila najviše glasova i koja će se ujedno naći na razglednicama Nikšića.


Na nagrađenoj fotografiji prikazani su Dvorac Kralja Nikole i Saborna crkva pod snijegom.

„Nagrađena fotografija je nastala veoma slučajno, kao i što je većina mojih fotografija napravljeno spontano. Tako sam ustvari i počeo da se bavim fotografisanjem jer sam volio da bilježim na aparatu lijepe predjele, pošto se od malih nogu bavim i planinarenjem, a u planinama uvijek može da se napravi dosta lijepih fotografija. Ljubav prema planini me je navela da se bavim i ozbiljnije fotografijom, a profesionalno se bavim već nekih 5-6 godina”, ističe u razgovoru za Onogošt Đurović.

Koliko je aktivan na polju fotografije govori i veliki broj konkursa na kojima je učestvovao i gdje je osvajao nagrade, a najdraža mu je osvojena na Foto konkursu Remax.

“Pa otkad se bavim ozbiljnije fotografijom koristio sam gotovo svaku priliku da se prijavim na razne konkurse i tako provjerim na djelu svoje umjeće. Do sada je bilo niz nagrada, ali najvrednija je ona na Foto konkursu Remax, kada sam dobio nagradno putovanje na Maltu”, kazao nam je naš sugrađanin.

On ističe da su crnogorske planine njegova nepresušna inspiracija, kako za planinarenje, tako i za fotografisanje, tako da gotovo nema vrha na kojem nije bio zajedno sa grupom “Sa nama do vrha – Nikšić“, čiji je i sam član.

“Zbog obaveza do sada sam se peo samo na planine u Crnoj Gori, ali sam prošao gotovo svaku uzduž i poprijeko i itekako ima dosta vrhova da se osvoji, a kao svoj najveći uspjeh smatram osvajanje tri vrha na Durmitoru u jednom danu, a to su Bobotov kuk, Prutaš i Planinica”, kazao je Đurović.

Pored ljubavi prema fotografiji i planinarenju Mićko je zaposlen i u jednoj privatnoj firmi, pa sigurno da pored porodičnih obaveza ima dosta i profesionalnih, što iziskuje dobru organizovanost.

“Pa što se tiče obaveza vremena svakako da uvijek nedostaje. Međutim,  bitno je i koliko nešto želiš da bi sve to i ostvario. Ko zeli taj i moze,tako da za fotografiju i planinarenje pored porodicnih i profesionalnih obaveza jos uvijek nađem vremena, a nadam se da ću ga i ubuduće nalaziti dovoljno”, navodi Đurović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:18
  24.6.2019.

  Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore ove godine upisaće se 315 brucoša, i to na devet studijskih programa: Sociologija, Filozofija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Predškolsko vaspitanje, Psihologija, Obrazovanje učitelja i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku.

 • 12:20
  24.6.2019.

  Odlukom Vijeća Filozofskog fakulteta u Nikšiću 19. juna ove godine formiran je Centar za obuku nastavnika. 

 • 11:16
  24.6.2019.

  Stari zanati polako odumiru, ali dok je pojedinaca, kaže Nikšićanin Adnan Mehmedović, ima i nade da neće potpuno zamrijeti.

 • 10:26
  24.6.2019.

  Na putevima u Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za vožnju, saopštili su iz Auto-moto saveza i upozorili da je zbog izmijenjenog režim saobraćaja na pojedinim dionicama neophodno poštovanje saobraćajne signalizacije.