Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ministarstvo za to da se medijska pismenost uvede u osnovne škole

skola
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 31.07.2021. u 13:58

Institut za medije Crne Gore, kao inicijator ideje, dobio je podršku Ministarstva prosvjete da se u osnovne škole uvede predmet medijska pismenost i time im omogući da od 2022/2023. školske godine odgovornije i kvalitetnije upravljaju informacijama koje dobijaju sa Interneta, saopšteno je iz Instituta.

"Kao odgovor na inicijativu Instituta i Nacionalne koalicije za medijsku pismenost o uvođenju izbornog predmeta medijske pismenosti u sve škole u Crnoj Gori, Ministarstvo je u četvrtak odgovarajući na poslaničko pitanje, saopštilo da takav plan postoji za osnovne škole od školske 2022/2023.godine, što je pomak u odnosu na postojeće stanje. Ministarstvo je nas, kao inicijatore, istovremeno uputilo na relevantne donsioce odluka u Zavodu za školstvo i u Nacionalnom savjetu za opšte obrazovanje da pronađu način da medijsko obrazovanje učine dostupnim i učenicima srednjih stručnih škola", navodi se u saopštenju.

Predmet medijsku pismenost trenutno uče gimnazijalci, što je, kako kažu iz Instituta, samo 30 odsto srednjoškolske populacije.

"Uvjereni da obrazovanje ne smije biti prlivilegija bilo koje grupe, te da nadležni uviđaju da bi obrazovne politke trebale da prate duh vremena u kom je medijska pismenost jedna od elementarnih vještina, Instiut za medije se tokom jula obratio Zavodu za školstvo sa inicijativom da medijska pismenost bude obavezni izborni predmet u svim osnovnom i srednjim školama u Crnoj Gori. Trenutno, taj predmet mogu da biraju samo učenici gimnazija, što je svega 30% srednjoškolske populacije. Prema proceduri, konačnu riječ o inicijativi za uvođenje predmeta daje Nacionalni savjet za obrazovanje, uzimajući u obzir mišljenje Zavoda za školstvo", navodi se u saopštenju.

Institut za medije se nada da ove institucije prepoznaju da je medijsko obrazovanje odgovor na tehnološki napredak, opštu digitalizaciju i snažno uvećanje broja informacija (infodemija) i izražava očekivanje da će uskoro formalizovati načelni plan i donijeti odluku o uvođenju izbornog predmeta medijska pismenost u sve osnovne, ali i srednje stručne škole.

"Takva odluka je šansa da mlade ljude, ,„digitalne urođenike“, učinimo spremnijim za izazove koje dolaze sa interneta i da vještije i odgovornije upravljaju ogromnom količinom informacija kojima su danas izloženi, bez obzira koje će školovanje izabrati i čime će se baviti u budućnosti. Uvođenjem predmeta medijska pismenost u sve škole i Crna Gora bi bila pozicionirana u red onih zemalja koje strateški promišljaju na izazove digitalnog društva kao što su kampanje laži, dezinformacija, govora mržnje , a kojim obiliju medijske platforme, i odgovorila bi obrazovanjem, a ne zabranama i ograničenjima ljudskih prava i sloboda. Institut za medije zajedno sa grupom entuzijasta, profesora srednjih škola, univerziteta, predstavnika obrazovnih institucija, novinara, civilnih aktivista, godinama radi na jačanju medijskog obrazovanja i koristi priliku da se i na ovaj način zahvali svima njima na nesebičnom zalaganju za obrazovanije i sposobnije društvo. Zahvalnost dugujemo i EU i Ambasadi SAD u Podgorici koje u kontinuitetu kroz razne programe podržavaju jačanje profesionalnog novinarstva i kritičke svijesti kod građana", zaključuje se u saopštenju.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Tanja Mirković iz Hidrometeorološkog zavoda Crne Gore kazala je za TVCG da se u Crnoj Gori očekuje novi tropski talas od četvrtka. Od nedjelje se očekuje blagi pad, početkom sedmice malo svježije vrijeme, ali i dalje veoma toplo.
Nikšićka policija podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu, protiv pravnog lica iz Nikšića a ujedno i osnivača, izvršnog direktora i ovlašenog lica u tom pravnom licu M.M (38), zbog sumnje da je izvšio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.
Od 5. do 7. jula džipadžije će 24. godinu zaredom, u organizaciji „Montenegro trophy“, krenuti u novu avanturu. Čeka ih staza duga oko 300 kilometara i prolazak kroz tri opštine – Nikšić, Cetinje i Bar.