Mještani Bogetića: Podržavamo ideju da se riješi problem odlaganja otpada, ali ne ispod naših prozora

viber_image_2022-01-22_09-58-20-113
onogost.izrada.me

Mještani Bogetića i pješivačkog kraja danas su održali protest upozorenja povodom najavljene izgradnje regionalnog reciklažnog centra u Stubici. Kako su kazali, dalji njihovi koraci zavisiće od poteza lokalne uprave.

Kako je kazao mještanin i jedan od organizatora Miajlo Škuletić, dva puta su tražili sastanak sa predsjednikom opštine Markom Kovačevićem, 19. decembra i 10. januara, a opštini Nikšić je predata peticija sa skoro 500 potpisa koji su jednoglasno protiv realizacije ovog projekta. Međutim, Kovačević ih je, kako je kazao, pozvao na razgovor tek nakon što su putem lokalnih medija obavijestili javnost da će organizovati ovaj današnji protest.

Kazao je da su prilikom sastanka dobili površne i neuvjerljive odgovore, a da mještani smatraju da nema nikakvih validnih argumenata za izgradnju regionalnog reciklažnog centra na pomenutoj lokaciji.

„Svakako nas ohrabruje njegova izjava da lokacija u Stubici nije definitivno određena za realizaciju ovog projekta, iako su njegovi saradnici u prethodnom periodu kroz obraćanja javnosti tvrdili drugačije. Stoga pozivamo lokalnu upravu Nikšića da sa jedinstvenim stavom istupa u javnosti, da ne unosi nemir među građanima i da omogući uvid u studije koje su pripremljene povodom ovog projekta, a koje za sada nijesu dostupne građanima. Takođe apelujemo da javno saopšte koji su eksperti angažovani za izgradnju ovih studija, kao i da uzmu u obzir neoborive argumente mještana koji najbolje poznaju prirodu i strukturu ovog kraja“, naveo je Škuletić istakavši da njihova mjesna zajednica broji više stotina građana kojima je doveden u pitanje opstanak normalnog i zdravog života na teritoriji Pješivaca i šire.

Istakao je da skup nema politički kontekst, kao i da podržavaju ideju da se riješi problem nelegalnog odlaganja otpada, ali ne ispod njihovih prozora, jer uvjeren je da u nikšičkoj opštini postoje mjesta gdje ljudska noga nije „kročila zadnjih 30 godina“.

Razlozi koji, kako je naglasio, ne preporučuju Stubicu za regionalni reciklažni centar su – karakteristična ruža vjetrova, kraški teren sa brojnim vodotocima, a na udaljenosti od 250 metara od tunela je bušotina sa vodom od 60 metara, za vrijeme dužih kišnih periodu u Stubičkim dolima izbijaju podzemne vode, a udaljenost najbliže vrtače je oko 70 metara od mjesta gdje je planirana deponija, riječ je o poznatom pčelarskom regionu sa više od 3.000 društava koji zimuju, domaćinstva žive od poljoprivrede, u neposredmoj blizini žive tri stalna domaćinstva, dok u selu Paprati, koje je blizu, zimuje deset, nekretnine bi, izgradnjom centra, bile obezvrijeđene…

Momo Kontić, takođe mještanin i jedan od organizatora današnjeg skupa, kazao je da su od predsjednika opštine tražili da prisustvuje skupu, ali da nije mogao da se odazove njihovom pozivu zbog ranije preuzetih obaveza.

„Obećao nam je da će sledeće subote doći sa ljudima iz struke, tj. iz Vlade“ kazao je on i dodao da hrabri to što je Kovačević kazao da „slučaj nije zabetoniran“.

„On se pravda da će biti savremen. Ja sam učitelj. Vodili smo đake u podgorički reciklažni centar i morali smo da ih izvedemo nakon pet minuta. I dalje smo u kontaktu sa lokalnom upravom i gledamo da na razuman način izađemo iz ove krize stvorene ne našom voljom“, kazao je Magovčević.

Manojlović: Drago nam je što su se mještani uključili, nema privremene deponije u Stubici

Sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović kazao je da komisija odlučuje o lokaciji za reciklažni centar.

„Ova lokacija je po svim zakonskim kriterijumima i po pravilima koje treba da zadovolji budući reciklažni centar dobila najviše poena, upravo iz zaštite životne sredine, znači ekološki je sasvim opravdano. Podzemne vode su udaljene 300 metara od naselja, infrastruktura takođe. Trenutno se u ministarstvu radi dokumentacija i biće raspisan tender. Biće javna rasprava i drago mi je da su se mještani uključili da se konačno riješi ovaj višedecenijski problem otpada i u Nikšiću i u Crnoj Gori. Ono što bih naglasio, da ne bude zabune, je da se tu ne radi o deponiji nego fabrici za preradu otpada po svim standardima. Znači nema nove deponije, nema ugrožavanja životne sredine, nego stvaranja nove vrijednosti od komunalnog otpada“, jasan je Manojlović.

Iako mještani tvrde da će na Stubici da bude privremena deponija, Manojlović je odbacio takve tvrdnje.

„Nema šanse da će privremena deponija da bude na Stubici nego na Mislovom dolu. Nova privremena deponija ide pored postojeće, po svim standardima koji su za odlaganje otpada“, dodao je on.

Najavio dolazak Holanđana zainteresovanih za sanaciju Mislovog dola

Manojlović je kazao je da u utorak dolaze predstavnici holandske firme koji su zaintresovani za sanaciju nelegalne deponije Mislov do.

„Plan je da ta firma izvrši izvlačenje metana iz postojeće deponije, da se napravi gasna elektrana, generator, i da Elektroprivreda otkupi proizvedenu struju. Kada iscrpe metan, oni će kultivisati Mislov do“, kazao je on i dodao da sve što je rađeno je rađeno transparentno.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na 32. Svjetskom kongresu FIEPS i 15. evropskom kongresu najprestižnija nagrada “FIEP Europe Thulin Award” će biti dodijeljena crnogorskom naučniku prof. dr Dušku Bjelici, redovnom profesoru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, od najstarije evropske asocijacije u oblasti fizičkog vaspitanja – FIEP EUROPE.