Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
13:07
14.9.2018.

Mještani Brezana prekidaju blokadu: Krnovo Green Energy prihvatio da asfaltira mjesni put

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna, nakon gotovo tri mjeseca protesta, prekinuće blokadu mjesnog puta, čim se stave potpisi na dogovor koji je juče postignut sa menadžmentom kompanije Krnovo Green Energy – da ova kompanija, koja je gradila dalekovod i trafostanicu 110KV u Breznima, u cjelosti sanira, odnosno asfaltira dionicu od šest kilometara kroz Brezna.


Ovim su mještani, uz raniji dogovor sa CGES-om o asfalitiranju tri kilometra mjesnog puta, izborili ono što su zahtijevali na startu protesta – sanaciju uništene dionice puta kroz svoja sela.

“Sastanak je kratko trajao, i predstavnici Krnova su sami predložili da u cjelosti saniraju i asfaltiraju dionicu dužine šest kilometara mjesnog puta. Saglasili smo se da je za obje strane bolje da se napravi dogovor, nego da idemo u sudske postupke koji bi dugo trajali i puno koštali”, rekli su predstavnici mještana koji su prisustvovali sastanku, Vesna Radojević, Rosa Nedić i Nikola Radojević.

Ispred opštine Plužine, koja je preuzela obavezu potpisivanja ugovora i praćenje realizacije, sastanku je prisustvovao glavni administrator Vladimir Knežević.

Emil Bakić, regionalni direktor kompanije akuo energy, koja je osnivač i vlasnik crnogorske firme Krnovo Green Energy, rekao je da je zadovoljan dogovorom.

“Vjerujem da je ovo prvi korak ka mnogo boljoj saradnji i obostranom razumijevanju u Crnoj Gori. Naša kompanija je, preko akuo fondacije, u cijelom svijetu veoma posvećena društveno odgovornom poslovanju, i poboljšanju života u ruralnim područjima, pa vjerujem da će tako biti i u Crnoj Gori", rekao je Bakić.

 Mještani Brezana su polovinom juna počeli proteste i blokirali prolazak energetskim kompanijama CGES i Krnovo Green Energy, koje su izvodjenjem radova na dalekovodima 400kV I 110 kV, kao i gradnji trafostanice u Breznima, tokom nekoliko prethodnih godina, u potpunosti uništili putnu infrastrukuturu i time ugrozili egzisteniju mještana.

“Taj mjesni put, koji su gradili mještani Brezana svojim sredstvima i na svojoj imovini, je uslov egzistencije, pa i za dovoženje vode cistijernama, jer selo nema ni vodosnabdijevanje. Nije nam bilo lako, tri mjeseca smo protestovali, i to u periodu kada su u selu bili aktuelni poljski radovi, koševina i plašćenje, a trpjeli smo i pritiske i razna upozorenja. Želimo da zahvalimo svima u selu, onima koji su dolazili iz drugih gradova i dali doprinos, naročito onim Brežnjanima koji su ljetos došli iz inostranstva na godišnji odmor, a proveli ga na protestima i blokadi. Svi smo srećni, jer smo napravili veliki korak za perspektivu ovog kraja”, rekao je Nikola Radojević. 

Mještani kažu da vjeruju da će u najskorijem roku riješiti i vodosnabdijevanje sela, čime će se stvoriti uslovi za povratak mladih.

“Ovo nam je dalo vjetar u ledja. Kada smo složni i borimo se za ispravne stvari, nema granica. Nastavljamo sa aktivnostima da od ovog kraja napravimo mjesto gdje će ljudi željeti da dodju, uživaju, rade i žive, i to dobro žive”, rekli su mještani.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:46
  14.11.2018.

  U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila danas oko 12 sati kod mjesta Zagorak, povrede je zadobio Milenko Cicmil (58) iz Nikšića, vozač Luks taksija.

 • 14:20
  14.11.2018.

  Prosječan oktobarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore (ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni) iznosi 28,09 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

 • 13:13
  14.11.2018.

  Put Cetinje – Čevo – Nikšić se možda najduže gradi u Crnoj Gori, a završetak radova se ni ne nazire. Najbolju čestitku Cetinjanima političari bi uputili držanjem date riječi i realizovanjem obećanog, kazao je Filip Martinović, predsjednik odbora Crnogorske u Prijestonici.

 • 10:16
  14.11.2018.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, saopšteno je iz Auto moto saveza.