Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
13:07
14.9.2018.

Mještani Brezana prekidaju blokadu: Krnovo Green Energy prihvatio da asfaltira mjesni put

Mještani pivskih sela Gornja i Donja Brezna, nakon gotovo tri mjeseca protesta, prekinuće blokadu mjesnog puta, čim se stave potpisi na dogovor koji je juče postignut sa menadžmentom kompanije Krnovo Green Energy – da ova kompanija, koja je gradila dalekovod i trafostanicu 110KV u Breznima, u cjelosti sanira, odnosno asfaltira dionicu od šest kilometara kroz Brezna.


Ovim su mještani, uz raniji dogovor sa CGES-om o asfalitiranju tri kilometra mjesnog puta, izborili ono što su zahtijevali na startu protesta – sanaciju uništene dionice puta kroz svoja sela.

“Sastanak je kratko trajao, i predstavnici Krnova su sami predložili da u cjelosti saniraju i asfaltiraju dionicu dužine šest kilometara mjesnog puta. Saglasili smo se da je za obje strane bolje da se napravi dogovor, nego da idemo u sudske postupke koji bi dugo trajali i puno koštali”, rekli su predstavnici mještana koji su prisustvovali sastanku, Vesna Radojević, Rosa Nedić i Nikola Radojević.

Ispred opštine Plužine, koja je preuzela obavezu potpisivanja ugovora i praćenje realizacije, sastanku je prisustvovao glavni administrator Vladimir Knežević.

Emil Bakić, regionalni direktor kompanije akuo energy, koja je osnivač i vlasnik crnogorske firme Krnovo Green Energy, rekao je da je zadovoljan dogovorom.

“Vjerujem da je ovo prvi korak ka mnogo boljoj saradnji i obostranom razumijevanju u Crnoj Gori. Naša kompanija je, preko akuo fondacije, u cijelom svijetu veoma posvećena društveno odgovornom poslovanju, i poboljšanju života u ruralnim područjima, pa vjerujem da će tako biti i u Crnoj Gori", rekao je Bakić.

 Mještani Brezana su polovinom juna počeli proteste i blokirali prolazak energetskim kompanijama CGES i Krnovo Green Energy, koje su izvodjenjem radova na dalekovodima 400kV I 110 kV, kao i gradnji trafostanice u Breznima, tokom nekoliko prethodnih godina, u potpunosti uništili putnu infrastrukuturu i time ugrozili egzisteniju mještana.

“Taj mjesni put, koji su gradili mještani Brezana svojim sredstvima i na svojoj imovini, je uslov egzistencije, pa i za dovoženje vode cistijernama, jer selo nema ni vodosnabdijevanje. Nije nam bilo lako, tri mjeseca smo protestovali, i to u periodu kada su u selu bili aktuelni poljski radovi, koševina i plašćenje, a trpjeli smo i pritiske i razna upozorenja. Želimo da zahvalimo svima u selu, onima koji su dolazili iz drugih gradova i dali doprinos, naročito onim Brežnjanima koji su ljetos došli iz inostranstva na godišnji odmor, a proveli ga na protestima i blokadi. Svi smo srećni, jer smo napravili veliki korak za perspektivu ovog kraja”, rekao je Nikola Radojević. 

Mještani kažu da vjeruju da će u najskorijem roku riješiti i vodosnabdijevanje sela, čime će se stvoriti uslovi za povratak mladih.

“Ovo nam je dalo vjetar u ledja. Kada smo složni i borimo se za ispravne stvari, nema granica. Nastavljamo sa aktivnostima da od ovog kraja napravimo mjesto gdje će ljudi željeti da dodju, uživaju, rade i žive, i to dobro žive”, rekli su mještani.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:18
  20.6.2019.

  Država koja ima ovakvu omladinu ne treba da brine za svoju budućnost, istakao je direktor Prve srednje stručne škole Goran Davidović prilikom današnjeg uručivanja diploma „Luča“ i nagrada najboljim maturantima.

 • 13:21
  20.6.2019.

  Uprava javnih radova objavila je tendersku dokumentaciju za prikupljanje ponuda za izgradnju doma za 104 stare i odrasle osobe sa invaliditetom u Nikšiću, u okviru realizacije druge faze projekta.

 • 13:08
  20.6.2019.

  Od 150 učenika pet osnovnih škola iz Nikšića – "Mileva Lajović Lalatović“, „Dušan Bojović“, „Janko Mićunović“, „Radoje Čizmović“ i „Dušan Đukanović“, 97 odsto je reklo da nikad nije probalo drogu, jedan odsto da jeste, a isto toliko je odgovorilo potvrdno, ali da ne uživa.

 • 11:50
  20.6.2019.

  Na Filološkom fakultetu sjutra i preksjutra biće održana prva međunarodna i peta nacionalna konferencija za nastavnike engleskog jezika, pod nazivom „Dani ELTAM-a“, Udruženja nastavnika engleskog jezika Crne Gore.