MUP: Sumnja se da je kriminalna grupa koju predvodi Ranko Radulović spremala likvidacije po Crnoj Gori

raduule_vrijeda
  • Autor onogost.me
  • 11.09.2015. u 17:15

Rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta, Saša Rakočević, kazao je da su policijski službenici, u akciji „Sova“ ,došli do operativnih saznanja da je organizovana kriminalna grupa koju predvodi Ranko Radulović sprovela niz aktivnosti u cilju izvršenja likvidacija na teritoriji Crne Gore.

Za izvršenje tih krivičnih djela, kako je istakao, nabaviljena je i veća količina oružja, municije i eksplozivnih naprava.

„Policijski službenici su, 1. jula 2015. godine, postupajući na osnovu operativnih saznanja da se u određenim vozilima nalazi veća količina oružja, municije i eksplozivnih naprava, u mjestu Vitalac u Nikšiću zaustavili putničko motorno vozilo marke „Reno Megan“, vlasništvo jedne taksi firme, u kojem se na mjestu suvozača nalazio M.P. Tom prilikom kod kod ovog lica je u torbici koju je imao kod sebe pronađen i oduzet pištolj marke „FEG“ sa 13 metaka u okviru. Ovom prilikom policijski službenici su pokušali da zaustave i putničko motorno vozilo „Audi“, u kojem su se, kako se sumnja, nalazili R.R. i R.M, ali se vozilo nije zaustavilo na znak službenika policije već se udaljilo u pravcu jezera Slano”, rekao je Rakočević.

Tokom pretrage, policijski službenici su, 5. jula 2015. godine, u blizini lokalnog puta u mjestu Slano pronašli odbačeni kartonski paket u kojem su se nalazili improvizovana eksplozivna naprava i pištolj marke „CZ“ M-57. Službenici Grupe za antiterorističke preglede Uprave policije izvršili su deaktiviranje eksplozivne naprave.

„Prilikom delaboracije eksplozivne naprave, utvrđeno je da se ona sastojala od plastičnog eksploziva, elektrodetonatorskih kapisli i da se eksplozivno punjenje moglo aktivirati daljinskim putem, preko dva daljinska upravljača manjih dimenzija koji su takođe pronađeni u kartonskoj kutiji. Eksplozivna naprava je bila povezana sa magnetom koji je pogodan za njeno postavljanje ispod putničkog motornog vozila, odnosno ova eksplozivna naprava je imala namjenu uništavanja vozila i žive sile, s obzirom da je bila izrazito velike razorne moći što je potvrđeno u Forenzičkom centru gdje je vještačenjem utvrđeno da naprava sadrži 890 grama ultrabrizantnog eksploziva pentrit”, naveo je Rakočević.

Dalje izviđajne mjere i radnje, kojima je rukovodio nadležni tužilac, ukazale su na sumnju da je upravo M.R. iz vozila Audi izbacio improvizovanu eksplozivnu  napravu, nakon što se sa Radulovićeovim vozilom dao u bjekstvo kada su ih policijski službenici pokušali zaustaviti. 

On je dodao da će Krivična prijava biti podnijeta protiv M.P. (39) iz Nikšića, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a koji se inače nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, i protiv R.Z. (48), zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Osim tiga, policija je, kako se navodi prikupila dokaze da su Radulović i R.M, u toku maja ove godine na tzv. zelenašku kamatu dali iznos od 8.000 eura Nikšićaninu B.K., ugovorajući pritom za sebe nesrazmjernu imovinsku korist kroz ugovorenu kamatnu stopu od osam odsto na mjesečnom nivou.

„Kako oštećeni B.K. nije mogao izmirivati mjesečne iznose kamate, to je iznos potraživanja osumnjičenih prema njemu, kako se sumnja, u avgustu ove godine dostigao 12.000 eura. S tim u vezi, Radulović je, sumnja se, od B.K. u jednom momentu zahtijevao da na njegovo ime prevede porodičnu kuću sa imanjem, ukupne vrijednosti oko 150.000 eura. Tužilačko – policijske aktivnosti takođe ukazuju na sumnju da je S.T, s tim u vezi, u periodu od maja do kraja avgusta 2015. godine na štetu B.K. počinio krivično djelo iznuda u pokušaju, na način što je uz upotrebu fizičke sile i ozbiljne prijetnje da će napasti na život i tijelo ovog lica od njega pokušao da iznudi 19.000 eura”, objasnio je Rakočević.

Službenici SKP-a, CB Nikšić i CB Pljevlja su, po nalogu tužioca a shodno pribavljenoj naredbi Višeg suda u Podgorici, danas izvršili pretrese tri stambena objekta i jednog ugostiteljskog objekta u vlasništvu Radulovića u Nikšiću, jednog stambenog objekta u njegovom vlasništvu u Pljevljima i stambenog objekta na Žabljaku u vlasništvu R.Z. a koji je povremeno koristio.

Izvršen je i pretres porodičnih kuća R.M. i M.P. Nikšiću, a pronađena je određena količina oružja i municije koja će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.