Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
13:46
21.5.2019.

Nagradni konkurs za kratku priču na temu vršnjačkog nasilja

NVO „TNT“ u partnerstvu sa NVO „Kuća“ pokrenula je književni konkurs za kratku priču na temu vršnjačkog nasilja u okviru projekta „Imaj u vidu!“.


Konkurs je otvoren za sve srednjoškolce iz Crne Gore, odnosno mlade uzrasta od 14 do 19 godina (u obzir dolaze i oni koji su završili srednju školu, školske 2017/2018. godine) do 15. juna.

Tema konkursa je vršnjačko nasilje.

„Pozivamo mlade ljude da u svojim literarnim radovima slobodno pišu o svim oblicima vršnjačkog nasilja koje su doživjeli, kojima su svjedočili, koje su vidjeli, za koje su čuli, koje su pročitali, koje pretpostavljaju, od kojih strahuju, o kojima su se informisali putem sredstava informisanja ili za koje su saznali na druge načine“, naveli su iz NVO „TNT“.

Prihvatljivo je, kako dodaju, tematizovanje svih vrsta nasilja koje autori i autorke sami prepoznaju kao problem.

„Fizičko, psihološko, verbalno, socijalno, seksualno, elektronsko i internet (cyberbullying) nasilje, eksploatacija, a koje za podlogu imaju međusobne razlike po osnovu: ličnih karakteristika, generacijskih razlika, materijalnog stanja i porijekla; razlika po osnovu školskog ili sportskog uspjeha, tjelesnih ili intelektualnih invaliditeta; pripadnosti različitim grupama kao što su školska odjeljenja, sportski timovi, navijačke grupe, kulturne zajednice ili seoska, prigradska i gradska područja i drugo; razlika po osnovu nacionalnih, vjerskih, ideoloških, seksualnih opredjeljenja, rodne i staleške pripadnosti, kao i po svim drugim osnovama zbog kojeg njihovi vršnjaci postaju ili mogu postati žrtve vršnjačkog nasilja“, dodaju oni.

Ovim, kako su objasnili, ohrabruju mlade autore i autorke da pišu na teme koje su im najinspirativnije i da koriste njima najpristupačnije literarne prozne forme.

„Priča ne mora nužno da zadovoljava formu kratke priče, već se mogu poslati i drugi oblici proznog oblikovanja: eseji, dramske forme, ispovijesti, dnevnički zapisi, pisma, sms/fejsbuk/tviter prepiske i priče, fleš fikcija, literarni blogerski radovi...“, objasnili su oni.

Pored priča koje tematizuju vršnjačko nasilje, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu smanjenju predrasuda i boljem razumijevanju među mladima, saosjećanju sa drugima i drugačijima, hrabre priče koje se usuđuju da obuju “tuđe” cipele, priče koje izlaze iz obzira političke korektnosti i otvaraju puteve da se na što kvalitetniji način stekne uvid u problem.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama i to prva nagrada 250 eura, druga 200 eura, a treća 150 eura.

Pored nagrađenih, najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u zbirci priča.

Žiri čine crnogorska spisteljica za djecu i mlade gđa Blaga Žurić, crnogorski reditelj Zoran Rakočević i predstavnik NVO „TNT“ i „Kuća“ Pavić Radović.

Odluka žirija biće objavljena do kraja jula 2019. godine.

„Ovim konkursom želimo da podstaknemo mlade na lično promišljanje vršnjačkog nasilja, doprinesemo njegovoj prevenciji sa učenicima kao glavnim kreatorima i ojačamo svijest javnosti o negativnim posljedicama nasilja među vršnjacima“, poručili su oni.

Detaljnije informacije o konkursu i uslovima možete pronaći na http://nvotnt.me/index.php?option=com_k2&view=item&id=27:konkurs-imaj-u-vidu&Itemid=115 i http://bit.do/imajuvidu .

Ostale vijesti iz kategorije