Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:10
18.1.2019.

Nagradni konkurs za kratku video formu: Za jači glas organizacija građanskog društva

Sa ciljem jačanja uloge građanskog društva i stvaranja uslova za demokratske promjene  i razvoj u raznim društvenim oblastima, Fond za aktivno građanstvo fAKT, uz podršku Američke ambasade u Podgorici, realizuje program “Za jači glas organizacija građanskog društva”.


Tokom prvog konkursa nagrađeni su radovi sljedećih autora: Balša Bošković, za video pod nazivom „Promijenimo svijet“, na temu osnaživanje marginalizovanih i nerazvijenih zajednica; Saša Trstenjak i video pod nazivom „Đole“,koji se bavi temom zaštite životne sredine i održivog razvoja i autorke Klaudije Abat, sa videom „Ti si žena – ti to možeš“ u okviru teme ekonomsko i političko osnaživanje žena.

U novom nagradnom konkursu tražimo tri najautentičnije video forme na sljedeće tri teme:

Osnaživanje i društvena uključenost mladih

Društveno preduzetništvo

Prevencija nasilnog ekstremizma

Sadržaj – očekivanja i preporuke:

Video treba da pošalje jasnu poruku o značaju konkretne teme/oblasti za razvoj našeg društva. Očekujemo zanimljive forme i kreativan pristup, koji će uključiti osnažujuće poruke, prvenstveno marginalizovim zajednicama i ranjivim grupama, ali i široj javnosti.

Istovremeno, skrećemo pažnju na etička pitanja, koja treba ozbiljno uzeti u obzir prije i prilikom snimanja: video ne bi smio da diskrimiše bilo koga, po bilo kom osnovu; dalje, treba izbjeći prikazivanje scena koje su uznemirujućeg sadržaja, poput eksplicitnih scena nasilja. Poruke koje se šalju treba da budu ohrabrujuće i/ili da podstiču aktivizam i odgovornost za opšte dobro.

Takođe, uključivanje znakovnog govora, angažovanje pripadnika/ca različitih zajednica/grupa u proces kreiranja videa, predstavljanje različitosti, poruke koje uključuju jezike manjina i slično, biće razmatrani sa posebnom pažnjom od strane žirija.

Ne postoje tehnička ograničenja u vezi sa videom (bez/sa zvukom, animirani, sa glumcima, i sl.), tako da učesnici/ce imaju priliku da iskažu svoju inovativnost i kreativne potencijale.

Napomena: u video snimcima se ne mogu koristiti autorska djela (npr. muzika) bez prethodnog odobrenja autora.

Propozicije konkursa:

Pravo učešća na konkursu imaju punoljetne osobe (sa prebivalištem na teritoriji Crne Gore);

Od učesnika se očekuje da kreiraju kratki video u trajanju do jednog  minuta, minimalne rezolucije 1920×1080

Video se može snimiti mobilnim telefonom, fotoaparatom ili kamerom;

Video radove poslati putem servisa za slanje fajlova preko Weba (WeTransfer, Google Drive, DropBox, MediFire, Mega i sl.)

Učesnici se mogu prijaviti samo sa originalnim radovima, a jedan učesnik može konkurisati sa najviše dva rada na teme, i može biti nagrađen samo u jednoj oblasti/na jednu temu;

Uz video radove obavezno poslati u zasebnom dokumentu sljedeće podatke: ime i prezime, adresu, mejl adresu, kontakt telefon, kratku biografiju i fotografiju autora. Kontakt email fAKT-a: [email protected]

Napomena: Fond za aktivno građanstvo zadržava pravo korišćenja nagrađenih radova.

Konkurs je otvoren do 15.02.2019. godine do 16h. Rezultati konkursa i odabrani radovi biće objavljeni na sajtu Fonda za aktivno građanstvo www.faktcg.org i promovisani na društvenim mrežama i u medijima

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:10
  20.8.2019.

  U proteklom periodu Društvo mladih ekologa Nikšić realizovalo je više akcija suzbijanja ambrozije na teritoriji opštine Nikšić.
   

 • 14:06
  20.8.2019.

  Čitateljka našeg portala javila nam se sa informacijom da je pronašla bankovnu karticu na ime Milunović Stojanka.

 • 12:04
  20.8.2019.

  Nagrada „Branko Bane Blagojević“ za najbolje učenike osnovne škole i gimnazije u Plužinama dodijeljena je Željani Malović i Sanji Blagojević. Diplome i novčane nagrade najboljim učenicama završnih razreda uručio je predsjednik Opštine Mijuško Bajagić.

 • 09:04
  20.8.2019.

  U Crnoj Gori jutros je saobraća po suvim putevima, a vidljivost j dobra, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).