Najstariji član ekspedicije na „krovu Turske”: Rizikovao sam i uspio

  • Autor onogost.me
  • 06.08.2022. u 11:12

Šezdesetšestogodišnji Dobrislav Bajović najstariji je član crnogorske ekspedicije “Ararat 2022” koja je uspjela da se popne na najviši vrh Turske – Ararat.

Iako planinari 36 godina, Ararat sa 5.165 metara nadmorske visine najviši je vrh koji je osvojio.
„Za čovjeka u 66-toj godini popeti se na Ararat je veoma rizično i opasno po život, ali ja sam rizikovao i uspio. Uspon je  dosta fizički naporan i zahtijeva planinarsko iskustvo i psiho-fizičku kondiciju od učesnika“, kaže Bajović, koji je učestvovao u ekspediciji kao član Sportsko-planinarskog kluba “Piva” iz Plužina.
Dugogodišnji planinar posebno je istakao probleme zbog visine gdje ljudski organizam reaguje različito. 
„Ja sam te probleme zbog visine osjetio na visini preko 4.700 m ali ne ekstremno. Simptomi su mučnina, stomačni problemi, pospanost itd. Na vrh smo krenuli iz baznog kampa C-1 na 4.200 m u 1h poslije ponoći i popeli se na vrh nešto poslije 6h. Vrh je okovan ledom i snijegom i zahtijeva veliku opreznost, jer zbog visine osjetan je pad koncentracije. Na vrhu je duvao jak vjetar i temperatura je bila u minusu, po mom osjećaju ispod -5“, prenosi utiske Bajović.
Ararat je najviši vrh u Turskoj, nalazi se na sjeveroistoku te zemlje, nedaleko od granica sa Iranom i Jermenijom. 
Bajović je do 2005. godine bio oficir JNA i Vojske Jugoslavije kada se penzionisao na lični zahtjev u čin pukovnika koji je dobio 2002. godine. Godinu dana bio je komandant garnizona Nikšić.
Sada se bavi zaštitom na radu i zaštitom životne sredine gdje je u tim oblastima i sudski vještak. 
Uspješno se bavi i fotografijom. Izlagao je na osam samostalnih i više kolektivnih izložbi u zemlji i u  inostranstvu. Na više foto-konkursa u inostranstvu osvajao je više nagrada.
 
Marija Goranović

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pokrenuli su niz značajnih aktivnosti koje treba da doprinesu daljem unapređenju zaštite dobrobiti životinja u našoj zemlji, saopšteno je iz tog resora.