Nastavnici Fakulteta za sport na naučnom kongresu u Dubrovniku

desktop1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 06.05.2016. u 16:40

Nastavnici i saradnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore učestvuju na naučnom kongresu koji u Dubrovniku, pod motom „Svijet antropologije i privatizacija znanja: uključivanje antorpologije u javnosti”, organizuje Međunarodna unija antropoloških i etnoloških nauka (IAUES).  

Na kongresu, koji se završava sjutra, učestvuje pet nastavnika i saradnika sa Univerziteta Crne Gore – prof. dr Duško Bjelica, doc. dr Stevo Popović, mr Jovan Gardašević, mr Rajko Milašinović i mr Ivan Vasiljević.

Oni su izložili tri naučna rada na panelima o antropološkim pitanjima u sportu i fizičkom vaspitanju. Na prvom panelu „Antropologija sporta“ naši naučnici izložili su dva rada, a na drugom „Poboljšanje zdravlja i kvaliteta života kroz sport i fizičku aktivnost“ jedan. 

Doc. dr Stevo Popović, mr Rajko Milašinović, prof. dr Dusko Bjelica i mr Jovan Gardašević predstavili su rad „Body height and its estimation utilizing arm span measurements in male adolescents from Herzeg-Bosnia entity in Bosnia and Herzegovina“.

Isti autori izlagali su i rad „Uticaj plivanja na indeks tjelesne mase osvajača medalja u plivanju na ljetnjim olimpijskim igrama u Londonu 2012“, dok su mr Jovan Gardašević, prof. dr  Duško Bjelica i mr Ivan Vasiljević predstavili rad „Obim struka kao indikator abdominalne gojaznosti kod muškaraca srednje dobi“.

Kongres u Dubrovniku okupio je više od 1.000 učesnika i jedan je od najvećih skupova organizovanih u posljednje vrijeme na prostorima bivše Jugoslavije.

Osim dva panela na kojima su učestvovali naučnici UCG, organizovana su još 142 sa temama iz različitih oblasti antropologije i etnologije.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.