“Ne graditi HE Komarnica ako ugrožava životnu sredinu”

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 16.09.2023. u 07:54
Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a upozorio je Crnu Goru da mora obratiti posebnu pažnju na stanje životne sredine nakon izgradnje prioritetne dionice auto-puta Smokovac-Mateševo, posebno zaštite ključnih vrsta koje su bile ugrožene tokom radova. Takođe Komitet je obavezao Crnu Goru da ocijeni sveobuhvatni mogući uticaj koji bi predložena izgradnja rudnika olova i cinka u Mojkovcu imala na stanje životne sredine. Sve to se navodi u Nacrtu izvještaja koji je Komitet pripremio o Crnoj Gori na sjednici u Rijadu koja se održava od 10. do 25. septembra ove godine. Portal RTCG imao je uvid u djelove tog izvještaja.

Posebno je važno što je Komitet upozorio Crnu Goru da mora da obezbijedi da se mogući uticaj izgradnje HE Komarnica na opšte univerzalne vrijednosti i životnu sredinu, mora ocijeniti tokom predstojeće evaluacije Evropske agencije za životnu sredinu (EIA).

Rok do kada Crna Gora mora informisati Komitet o svim preduzetim radnjama ističe 1. decembra 2024. Do tada Crna Gora je dužna da dostavi sveobuhvatan izvještaj o svim koracima.

Što se tiče HE Komarnica, posebno je važno razmotriti dalje implikacije koje bi širenje projekta imalo na Dragišnicu i Park prirode Komarnica, te se preporučuje da ne odobri projekat ako bi mogao da ima negativne posljedice na opšte univerzalne vrijednosti i životnu sredinu.

BiH i Srbija se pozivaju da izgradnju hidroelektrane na Drini prati sveobuhvatna procjena uticaja na životnu sredinu, a da se strateška procjena uticaja na okolinu mora obavljati u saradnji sa Crnom Gorom.

Konkretno, takav poziv se upućuje BiH za projekat Buk-Bijela, gdje se traži sveobuhvatna procjena uticaja na životnu sredinu.

Za sve te projekte Komitet preporučuje Crnoj Gori, Srbiji i BiH da sve radnje preuzimaju u koordinaciji sa tim Komitetom, kako bi se izbjeglo da se donesu neke odluke čije bi posljedice kasnije bilo teško ili nemoguće otkloniti.

Takođe Crnoj Gori je preporučeno da primjenjuje striktne standarde zaštite životne sredine kada je u pitanju projekat dalekovoda Lastva Grbaljska – Pljevlja.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Vojnicima su plate u protekloj godini povećane dva puta. Drugo povećanje će, kako je u emisiji "Stav" poručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević administrativno biti završeno do kraja godine.
  U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Nikšić - Danilovgrad u mjestu Straševina poginuo je motocilista.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.