Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
11:19
28.5.2022.

Nema dovoljno podataka o osobama oboljelim od demencije

U Crnoj Gori nema dovoljno podataka o osobama oboljelim od demencije i njihovim potrebama, kao ni o neformalnim vidovima podrške. Usluge osobama oboljelim od demencije uglavnom se svode na institucionalnu zaštitu, dok podrška izostaje posebno u ruralnim područjima Crne Gore.


To je zaključeno na okruglom stolu "Presjek stanja u oblasti demencije na sjeveru Crne Gore", koji je održan u okviru projekta "Zaštita prava na dostojanstveno starenje i prevencija demencije" a sprovode ga Zavod "Krog" iz Slovenije i Udruženje "Impuls" iz Nikšića, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Na okruglom stolu govorilo se o mogućnostima i prilikama za pružanje podrške osobama oboljelim od demencije i njihovim njegovateljima, a bilo je riječi o formiranju radne grupe za pripremu akcionog plana za upravljanje demencijom na sjeveru Crne Gore te uključivanju osoba oboljelih od demencije i njihovih njegovatelja u okviru nove Strategije razvoja sistema socijalne zaštite starijih.

NVO "Impuls" i Zavod Krog obavezali su se da će nakon okruglog stola sa učesnicima istog inicirati formiranje radne grupe u kojoj će svi relevantni predstavnici uzeti aktivno učešće.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici delegacije Evropske unije, ambasade republike Slovenije, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, centara za socijalni rad, Crvenog krsta, Dnevnog boravka za stare, lokalnih samouprava, Sekretarijata za socijalno staranje i Dnevnog centra za osobe sa demencijom.

Podršku projektu su pružili Opština Plav, Opština Gusinje, Opština Nikšić, Crveni krst Nikšić, Crveni krst Plav i Izviđačka četa Prokletije.

 

Ostale vijesti iz kategorije