Autor: onogost.me
Foto: Pixabay.com
09:10
24.6.2021.

Nijesmo bili spremni za onlajn nastavu

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda zaključio je da tokom prošle godine obrazovanje nije bilo jednako dostupno za sve učenike, zbog epidemije i uvođenja onlajn nastave.


Ombudsman ističe u izvještaju da je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, usled situacije izazvane pandemijom, Ministarstvo prosvjete početak školske 2020/2021. odložilo za 1. oktobar 2020. godine.

Ministarstvo je odlučilo da od 1.10.2020. godine nastavu u školi pohađaju đaci prvih šest razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole, a ostali da nastavu prate na daljinu onlajn, uz konsultacije u školi na svakih petnaest dana.

Takođe, Ministarstvo prosvjete je učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji se od 1. oktobra emituje na više televizijskih kanala, a obezbijeđen je TV materijal i za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku.

"Razumljivo je da je uvođenje navedenih mjera i modela nastave predloženo radi zaštite zdravlja djece, kao i cjelokupnog stanovništva u ovoj nepredviđenoj i neizvjesnoj situaciji. Međutim, model onlajn nastave u obrazovnom sistemu nije pravno definisan, niti kao takav prepoznat, a nije bilo ni adekvatne pripreme obuke svih aktera nastavnog procesa", navodi se u izvještaju.

Nastavni planovi i programi, koji važe za izvođenje nastave u učionici, nijesu prilagođeni ovom modelu nastave.

"To izaziva probleme u savladavanju gradiva kod djece, roditelja i nastavnika. Djeca, naročito nižih razreda, nijesu u mogućnosti da prate nastavu samostalno, već su zavisni od podrške i pomoći roditelja. Iako je u obrazovnom procesu uloga roditelja nezamjenljiva, nesporno je da postoji određeni dio učenika koji zbog lošijeg socio-ekonomskog statusa porodica (u najvećem broju i djeca romskih porodica, djeca iz porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja porodice, djeca iz udaljenih seoskih domaćinstava) nema mogućnost korišćenja navedenih oblika komunikacije", navodi se u izvještaju.

Planiranje obrazovnog procesa u vremenu pandemije je od posebnog značaja i zavisi od velikog broja faktora, a u taj proces je neophodno uključiti sve društvene aktere, a prije svega djecu i njihove roditelje.

Zaštitnik je stava da sve uzrsane grupe djece treba da ostvaruju nastavu u učionici, uz poštovanje preporučenih mjera.

"U školama se nastavnici i djeca pridržavaju distance, održavaju higijenu ruku, nose maske, te su škole sigurna mjesta i u njima je prenos virusa bio najmanji, a što navode i predstavnici Instituta za javno zdravlje", ističu iz Institucije zaštitnika.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:06
  28.7.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno sunčano i vruće, a najviša dnevna temperatura iznosiće 41 stepen.

 • 19:26
  28.7.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 12:23
  28.7.2021.

  Predstavnici EPCG i Opštine Nikšić – Nikola Rovčanin (Izvršni direktor), Rajko Radusinović (član Odbora direktora EPCG), Bojan Đordan (Izvršni rukovodilac FC Proizvodnja) i Nemanja Vuković (predsjednik SO Nikšić) posjetili su danas Manastir Preobraženja Gospodnjeg na Somini, kako bi pustili u rad solarne panele, čiju je izgradnju, u cjelosti, finansirala EPCG.

 • 10:08
  28.7.2021.

  Proslavljajući Dan državnosti i 13-to julski ustanak crnogorskog naroda grupa Pješivaca u saradnji sa UBNOR-om i antifašistima Nikšića obišla je spomen-kosturnicu poginulih boraca II dalmatinske i V crnogorske brigade kod crkve na Bogetićima, spomenike u Milojevićima i na Zagorku, spomen-ploče kod Budoške pećine, na Mitrovoj ponti i na Pandurici očistila oko njih i položila cvijeće.