Nikšić dobio Narodnu kuhinju

67213570_2328230924084037_3666145712627777536_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 22.07.2019. u 06:27

Zajednički napori NVO Izvor života, Opštine Nikšić i privrednika koji su obezbijedili bojne donacije rezultirali su sinoćnjim svečanim otvaranjem Narodne kuhinje u našem gradu.

Kako je kazala Konstantina Maraš ispred NVO Izvor života, koja je bila i pokretač ove humane misije, projekat Narodne kuhinje je 90. u nizu te organizacije.

„Vjerujem da će do kraja godine, sa svim onim što imamo u planu, zajedno sa našim saradnicima, doći i do jubilarnog broja 100“, ponosno je istakla ona dodajući da vjeruje da će uspjeti da odgovore izazovu ovoga zahtjevnog projekta.

„Mi smo svakom izazovu 100 odsto pristupili sa ljubavlju i pažnjom i dajemo za to 100 odsto svojih mogućnosti i već sada znamo da ćemo da uspijemo“, uvjerena je ona.

Opština Nikšić je, prema riječima sekretara Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, na pet godina ustupila objekat od oko 80 kvadrata u centru grada za potrebe Narodne kuhinje.

„Kao organ nadležan za pružanje podrške i implementaciju aktivnosti u svrhu kreiranja što efikasnijeg sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou, mišljenja smo da će se ovim projektom odgovoriti na potrebe najarnjivijih kategorija našeg stanovništva. Planskom dnevnom raspodjelom značajnog broja obroka za socijalno najugrioženije pojedince sa prostora naše opštine, među kojima su korisnici materijalnog obezbjeđenja, penzioneri sa minimalnim penzijama, lica bez ikakvih primanja i druge socijalno ugrožene kategorije riješiće se jedno od njihovih egzistencijalnih pitanja kroz kompleksan sistem podrške“, naveo je Korać.

Kako je kazao, ni kod nas, ni u svim susjednim zemljama ne impresionira postojanje potrebe za korišćenje usluga u sistemu narodne kuhinje, jer se svrha se ne ogleda u zavisnosti pojedinca od podrške koju će dobiti ovim putem.

„Međutim, podizanje nivoa kvaliteta života istih tih ljudi je presudno, pa se očekuje realizacija aktivnosti Narodne kuhinje u skladu sa najboljim mogućim standardima i an dostojanstven način po korisnike usluga“, dodao je on.

Posmatrajući kao prioritetan zadatak socijalne politike grada brigu o najsiromašnijim građanima, smatra da če se otvaranjem Narodne kuhinje na najbolji način zaštititi socijalno-materijalno ugrožene kategorije stanovništva.

„Iako svjesni određenih problema, uz vođenje odgovorne socijalne politike, kako to radi Opština Nikšić i nadležne institucije i organizacije sa teritorije naše opštine, zajednička snaga je upravo u prepoznavanju problema i spremnosti da se isti zajednički rješavaju. Upravo je otvaranje Narodne kuhinje primjer navedenog, kao i oslonac i podrška za one kojima je pomoć najpotrebnija“, zaključio je Korać.

Narodna kuhinja nalazi se u Ulici Novaka Ramova, a pripremaće obroke za oko 120 korisika.

Kuhinja će raditi svakog dana, osim nedjelje. Pripremaće se po osobi jedan obrok dnevno koji će moći da se preuzme od 12 do 13 sati.

Projekat Narodne kuhinje vrijedan je oko 46.000 eura, a na mjesečnom nivou za pripremu obroka potrebno je oko 3.000 eura.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.
U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, mjestimično je smanjena vidljivost, a mogući su sitniji odroni, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).