Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšić dobio Savjetovalište za brak i porodicu

savjetovaliste_mitrovic
Marija Vujović, Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.06.2017. u 13:19

Nakon uspješne realizacije serije projekata iz oblasti socijalne zaštite u proteklom periodu, opština Nikšić je zahvaljujući Centru za socijalni rad dobila još jedan servis - Savjetovalište za brak i porodicu.

Radi se o projektu koji je započet kroz IPA program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore oktobra 2016. godine pod nazivom „Zajedno za naše porodice“ – razvoj savjetovališta za porodicu u Srbiji i Crnoj Gori.

Tim povodom direktor Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik Ivan Mitrović naveo je da se sam projekat ”Savjetovalište za brak i porodicu” po prvi put uspostavlja u sistemu socijalne zaštite, ali i u nekoj lokalnoj zajednici u Crnoj Gori. Naglasio je i da  je sama ovakva usluga bila prepoznata i nizom zakona, kao neophodna svakoj savremenoj lokalnoj zajednici koja želi da pruži podršku savremenoj porodici da se bori sa savremenim izazovima u sredini u kojoj se nalazi.

„Nikšić ne samo da sustiže, nego i prestiže te lokalne zajednice i zaista iz perspektive današnjeg dana mogu da kažem da će implementacija ove usluge mnogo značiti Centru za socijalni rad kao dodatni servis podrške, a ona će svakako značiti i sistemu socijalne i dječje zaštite ne samo u Nikšiću, nego i u Crnoj Gori, kao jedan pilot servis ove vrste u nekoj lokalnoj zajednici. Ono što je najvažnije, značiće svim korisnicima sistema socijalne i dječje zaštite, prvenstveno Centra za socijalni rad u Nikšiću“, objasnio je Mitrović dodajući da su izvršene edukacije za rad u Savjetovalištu, ali da će nastaviti da pronalaze mehanizme za dodatnu edukaciju.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori,  task menadžerka Jadranka Milić istakla je da je ovo jedan od pet projekata koji su podržani u okviru trećeg Poziva za dostavljanje predloga projekata, programa prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore, te da finansijska podrška koju EU pruža ovom projektu iznosi oko 86.000 eura.

„Drago nam je što će građanima Nikšića biti na raspolaganju posvećeni i visoko kvalifikovani profesionalci koji će raditi na prevazilaženju teških situacija koje narušavaju harmonične porodične odnose. Ovaj projekat je okupio partnere sa obje strane granice koji su učestvovali u prepoznavanju sadržaja projekta, njegovom uspostavljanju koristeći sopstvene kadrovske i finansijske resurse, ali i dijelili značajna iskustva i prakse“, zadovoljno kaže ona dodajući da će Evropska unija nastaviti da pruža finansijsku podršku zemljama Zapadnog Balkana kroz redefinisane programe prekogranične saradnje koji su usaglašeni između zemalja učesnica u Novom IPA 2 periodu od 2014. do 2020. godine.

Da je uspostavljanje Savjetovališta od izuzetnog značaja i predstavlja jedan od prioriteta, kako na lokalnom tako i na državnom nivou, kazala je ispred Opštine Nikšić Slobodanka Roganović.

“Centar za socijalni rad Nikšić koji je i nosilac aktivnosti pruža efikasne i visokokvalitetne usluge u oblasti socijalne zaštite, a o njihovom radu najbolje govore servisi koji su zaživjeli u proteklom periodu ili će zaživjeti u narednom periodu. Uspostavljanje servisa gradskog vešeraja, dnevnih centara, boravaka za stare, pomoći u kući – samo pokazuje koliko se ulaže napora i truda u Centru za socijalni rad u sveobuhvatnu socijalnu zaštitu na lokalnom nivou i to je preporuka za ubuduće“, ističe ona sugurna da će ovi novi servisi zaživjeti i opravdati svoju funkciju.

Sa detaljima prisutne je upoznao menadžer projekta Marko Žižić. On je tom prilikom istakao da su sprovedene brojne pripremne aktivnosti, koje su dovele do toga da se danas zvanično otvori ovo Savjetovalište.

„Namijenjeno je supružnicima sa izazovima u bračnom funkcionisanju, porodicama u kojima se pojavljuju situacije zlostavljanja ili zanemarivanja, roditeljima koji žele da unaprijede svoje roditeljske kompetencije, porodicama sa djetetom ili odraslom osobom sa invaliditetom, porodicama sa LGBT članom, djeci, mladima i odraslima sa raznolikim problemima na ličnom planu“, objasnio je Žižić ističući da su uspjeli da obezbijede prostorije u neposrednoj blizini centra grada kako bi usluge koje će pružati bile dostupne što većem broju potencijalnih korisnika.

U ime Centra za socijalni rad Užice Marko Sinđić čestititao je nikšićkim kolegama na početku pružanja usluga, a opštini Nikšić i građanima što su dobili ovako važnu uslugu.

Adresa Savjetovališta je Ulica Jola Piletića 10, a radiće od utorka do četvrtka u periodu od 16h do 19h sa ili bez zakazivanja, dok će se petkom održavati grupni tretmani u istom vremenskom periodu. Usluge informativnog, edukativnog, preventivnog i savjetodavnog karaktera pružaće četiri stručna saradnika.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Premijer Milojko Spajić kazao je da akcija hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića svjedoči o stepenu infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vrijeme bivših vlasti.