Nikšićki vatrogasci: Nemamo zaštitnu opremu, kao ni vatrogasno-spasilački dom

57039853_2852667801439895_6413261409953513472_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 02.05.2019. u 08:08

Profesija vatrogasca-spasioca je jedna od najtežih i najstresnijih profesija na planeti. Veoma časna profesija čiji se pripadnici svakodnevno izlažu mnogobrojnim opasnostima, štiteći živote i imovinu građana Nikšića, podsjetili su iz Sindikalne organizacije Službe zaštite Nikšić, u susret Međunarodnom danu vatrogasaca koji se obilježava 4. maja.

„Na ovaj dan našim kolegama širom svijeta se ukazuje čast i poštovanje, a mi smo prinuđeni da, po ko zna koji put, ukažemo na činjenicu da smo goli i bosi i bez krova nad glavom. Radimo isti posao i isto tako uspješno kao naše kolege u Njujorku, Parizu, Beogradu, Podgorici, ali za razliku od svih njih, nemamo ličnu zaštitnu opremu kao ni vatrogasno-spasilački dom. Samo svojim ogromnim radom, vježbanjem i ličnom požrtvovanošću na samim intervencijama nadomještamo sve ove nedostatke na uštrb svog života i zdravlja, a sve za dobrobit naših građana“, poručili su oni.

Maćehinski odnos prema njima se, kažu, najbolje vidi u činjenici da su smješteni u starom nikšićkom zatvoru, starom čitav vijek bez elementarnih uslova za život i rad.

„Smatramo da naš grad zaslužuje vatrogasno-spasilački dom barem kao opština Šavnik, koja je na naše zadovoljstvo, kao i većina gradova naše države, svojim vatrogascima-spasiocima, omogućila savremene uslove za boravak i rad“, ističu.

Veoma široka lepeza njihovih obaveza i dužnosti, počev od požara, poplava, saobraćajnih nesreća, raznih hemijskih i drugih tehničkih intervencija zahtjevaju, kako kažu, i odgovarajuću specijalističku i ličnu zaštitnu opremu.

„Naši nadležni teško da mogu da shvate da je adekvatna i ispravna oprema osnovni preduslov za uspješno odrađivanje naših teških zadataka. Da naša oprema ima rok trajanja kao i propisani broj korišćenja iste. Da poslije oštećenja na intervenciji mora da se zamijeni novom“, kazali su oni.

Desetine zahtjeva lokalnoj upravi i Direktoratu za vanredne situacije da pomognu svojim spasiocima ostali su, prema riječima Sindikalne organizacije, bez odgovora i konkretne pomoći jedinici i ljudima koji to zaslužuju. Čak su, kako dodaju, i privrednike našeg grada pokušali da animiraju akcijom za prikupljanje sredstava za saniranje postojećeg smještaja, ali su i tu ostali bez odgovora.

 „Na današnji dan želimo da još jednom pritisnemo zvono za uzbunu i da probudimo odgovorne za stanje u kom se nalazi Vatrogasno–spasilačka jedinica i da im poručimo da po Zakonu imaju obaveze prema nama, koji nažalost ne poštuju i za čije nepoštovanje niko ne odgovara. Svojim kolegama želimo puno zdravlja i uspjeha, a građanima grada Nikšića da njihovi vatrogasci–spasioci, i pored ogromnih problema sa kojima se bore i žive, u svakom trenutku na poziv 123 izlaze na teren i davaju svoj maksimum“, zaključili su oni.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U crnogorskom MUP-u od pet letjelica aviohelikopterske jedinice nijedna nije operativna. Postavlja se pitanje kako ići u akcije spašavanja koje zahtijevaju pomoć iz vazduha. Iz Vojske, koja raspolaže sa pet helikoptera, ističu da to nije njihov primarni zadatak ali da su u prethodne dvije godine imali dosta angažovanja zato što takvim zadacima druge institucije nijesu mogle da odgovore.
Ljetnje računanje vremena počinje večeras. U noći između subote i nedjelje kazaljke ćemo pomjeriti za sat unaprijed, odnosno sa 2:00 na 3:00 časa. Spavaćemo sat vremena manje, ali će dan biti duži.