Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićkim polumaturantima najprivlačnije Gimnazija i Ekonomsko-ugostiteljska skola

13233421_917059648406937_2059326269_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 02.07.2016. u 16:01

Samo dva učenika žele da uče za tehničare kompjuterskog konstruisanja i upravljanja. Sve je veće interesovanje i za saobraćajne i prehrambene tehničare. Program građevinskih tehničara opravdao je očekivanja.

Nastavljena je tradicija da se u prvom roku popune sva mjesta za upis u prvi razred Gimnazije ''Stojan Cerović''. Na konkurs su kako kaže direktor Žarko Raičević prijavljena 282 kandidata od kojih je 270 upisano u devet odjeljenja opšteg smjera. Ostali će morati da u drugom upisnom roku potraže mjesto u nekoj drugoj školi. ''Budući da najbolji osnovci planiraju nastavak školovanja na studijama, oni žele da se upišu u Gimnaziju. Broj zainteresovanih kandidata uvijek je veći od planiranog'', kaže Raičević.

Više kandidata bilo je i za upis u Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu. Po riječima direktora Zorana Drljevića za 270 slobodnih mjesta prijavilo se 299 polumaturanata. ''Najviše je interesovanje za obrazovni program ekonoskog tehničara za koji je konkurisalo 90 učenika. Za taj i program turističkog tehničara javljaju se pretežno odlučni i vrlodobri đaci a solidna je struktura i kandidata za odjeljenja tehničara za marketing, pravno-administrativnog tehničara prodaje. Posebno je zanimljivo da sve bolji učenici žele da se školuju za kuvara. Konkursom je traženo 30 a prijavilo se 50 kandidata, među kojima ima i odličnih i vrlodobrih'', kazao je on.

Najmanje prijava za Stručnu školu

Najmanje polumaturanata se prijavilo za upis u Srednju stručnu školu (nekadašnju Elektro-metaluršku). U junskom roku je, kako kaže direktro Slavko Bojović, bilo mjesta za 210 učenika, a prijavil ose svega 98 kandidata, od kojih 29 želi da se školuje za elektrotehničare energetike i računara. ''Planirali smo da upišemo 150 učenika u pet odjeljenja obrazovnih programa četvrtog stepena stručne spreme sektora elektrotehnike i to po 30 đaka na smjerovima elektrotehničara energetike, računara, telekomunikacija, multimedija i elektornike. Još 60 mjesta bilo je za obrazovne programe trećeg stepena, 30 za frizera i po 15 za elektroinstalatera i montera TT mreža. Nažalost za elektroinstalatera i montera TT mreža nije bilo kandidata, niti za odjeljenje elektrotehničara elektronike. Naknadnim konkursom upisaćemo još 80 učenika'', kaže Bojović.

Zanati nijesu privlačni iako su perspektivni

''Neshvatljivo je da se mali broj učenika prijalvjuje za obrazovne programe trećeg stepena(zavarivač, bravar, automehaničar i instalater) iako imaju odlične uslove za obuku i perspektivu za zapošljavanje i samostalni rad. U školskim radionicama se, inače, organizuje određena proizvodnja, tako da učenici imaju mogućnost praktične obuke i kvalitetnog osposobljavanja za uključivanje u proces proizvodnje'', naglašava direktor Prve srednje stručne škole Goran Davidović.

 

Izvor: Analitika

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću odredilo je pritvor M.Č. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.
Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja donio je rješenje o zadržavanju R.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio dva krivična djela nasilja u porodici ili u porodičnoj zajednici.