Nikšićkim vatrogascima dogorelo: Dugo smo ćutali, problema je mnogo!

4
Privatna arhiva: Prostorije vatrogasne službe u Nikšiću
  • Autor onogost.me
  • 24.09.2017. u 19:26

Nikšički vatrogasci i spasioci, svih 58 iz operativnog sastava, dugo i predugo su ćutali, vjerovali i nadali se da će njihovu pruženu ruku za saradnju, barem neko, od svih koji imaju zakonsku obavezu na to, prihvatiti i prikazati brigu za profesiju vatrogasac-spasilac kao i za bezbjednost građana grada Nikšića, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U njihovom obraćanju javnosti se navodi da svi koji po zakonu to moraju, počev od nadređenih u službi pa do nadležnih u opštini, su, kako ističu, više nego nezainteresovani na  alarmantnu  situaciju.

“Njihovim stavom i odnosom prema nama smo razočarani i nećemo dozvoliti da neko svojim neznanjem ili nečinjenjem ugrožava naše i živote naših sugradjana”, navode nikšićki vatrogasci – spasioci.

Pripadnici vatrogasne službe ističu da je prema nadležnima za njihovu situaciju upućeno desetine zahtjeva na koje, tvrde, nisu dobili odgovor .

“Prosječna plata od 320 eura je više nego poražavajuća za našu profesiju. Većina opština je našla modus da svojim spasiocima poboljša materijalni status pa smatramo da smo diskriminisani u odnosu na naše kolege iz drugih gradova. U neopravdano dugim, za sada četvorogodišnjim sudskim procesima, smo dokazali da su nam poslodavci i ovako skromna primanja pogrešno obračunavali. Naravno u našu štetu. Presudu takođe predugo čekamo. Sramotno!”, ističe se u saopštenju vatrogasaca – spasioca.

Oni se u nastavku saopštenja pitaju da li jedan stari zatvor u Staroj Varoši sa objektima koji se urušavaju, porušenih krovova koji prokišnjavaju, bez adekvatnog mokrog čvora sa nehigijenskim uslovima sa ogromnim brojem insekata, zmija, miševa i gmizavaca treba da bude Dom za ovakvu Službu u XXI vijeku, što je po njihovoj procjeni  sramotno.

“Da li naši građani koji žive u zgradama i visokospratnicama i dalje treba da strahuju za svoje živote upoznati sa činjenicom da u svojim domovima nemaju ispravnu hidrantsku mrežu, protivpožarne stepenice i puteve a mi kao  Služba nemamo autoljestve? Sramotno! Većina naše lične i zaštitne opreme je dotrajala ili je nema sa poodavno isteklim rokovima za upotrebu a to je jedan od preduslova da se kvalitetno odgovori na svakodnevne izazove jednog vatrogasca-spasioca. Da li nadležni organi i inspekcijske službe mogu dovesti u red neodgovornost većine „industrijskih“ objekata i objekata od javnog interesa u našem gradu po pitanju zaštite od požara kako njihovim nepridržavanjem zakonskih odredbi ne bi dovodili naše živote u pitanje?”, kaže se u saopštenju.

U obraćanju javnosti se navodi i da u Službi zaštite i spašavanja imaju reprezetnativni i jak Strukovni sindikat vatrogasaca-spasilaca koji svojim aktivnostima  pokušava i uspijeva da svoju profesiju  vatrogasca-spasioca  podigne na nivo koji zaslužuje, a kazali su i da se ovom prilikom iz Sindikata poručuje poslodavcu da prekinu sa dosadašnjom praksom i odnosom prema operativcima ove Službe koja se zasniva na ucjenama i prijetnjama i okrenu se dijalogu kako bi svi zajedno doprinijeli rješavanju mnogobrojnih problema.

“I pored svih ovih problema, naši građani znaju, da pozivom na 123 na teren izlaze profesionalci koji svojom požrtvovanošću nadomještaju nečiju nebrigu i neodgovornost. Ipak, u  sličaju da odgovorni i dalje nastave sa neodgovornim odnosom prema  vatrogascima-spasiocima bićemo prinuđeni da svoje nezadovoljstvo izrazimo uličnim protestima sve do rešavanja naših problema”, kazali su iz Službe vatrogasaca i spasioca grada Nikšića.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.