Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nova lična karta ulaznica za korišćenje elektronskih usluga

slika-03-31-02-53-17
PR Centar
  • Autor onogost.me
  • 31.03.2022. u 13:53

Nova lična karta, adekvatno aktivirana uz pomoć čitatača, uvod je za digitalna iskustva i korišćenje elektronskih usluga, saopšteno je na pres konferenciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Konferencija je organizovana povodom nacionalne kampanje “Uze li novu ličnu?” na kojoj su predstavljene funkcionalnosti i način upotrebe nove lične karte za pristup elektronskim uslugama. Kampanja je realizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.

Šefica odsjeka u Direkciji za elektronsku upravu u MJUDDM, Vesna Simonović, ukazala je da je jedan od važnih elemenata digitalizacije sigurnost, i u tom kontekstu je osmišljena kampanja koja promoviše novu ličnu kartu kao sredstvo za siguran pristup elektronskim uslugama.

„Iako je broj usluga jos uvijek ograničen, smatramo da je riječ o velikom koraku naprijed, jer se poboljšava opšti ambijent za dalju digitalizaciju usluga organa državne uprave. Kampanja za ličnu kartu će se sprovoditi kombinacijom digitalnih i tradicionalnih komunikacionih kanala. U tom smislu, posebno bih ukazala na značaj internet stranice https://ca.elk.gov.me/ gdje su dostupne sve relavantne informacije o elektronskoj ličnoj karti, kao i svi linkovi koji su vezani za njeno aktiviranje i upotrebu“, rekla je Simonović.

Preko te stranice, kako je pojasnila, moguće je da građani daju povratnu informaciju o korisničkom iskustvu koje su imali prilikom koršćenja lične karte i e-usluga.

„Ovo za nas ima poseban značaj, jer nam je konačni cilj da napravimo usluge koje ce biti u potpunosti prilagođene potrebama, odnosno kreirane po mjeri građana“, rekla je Simonović.

Istakla je da nova lična karta sa elektronskim uslugama predstavlja rješenje koje nije idealno ali je funkcionalno, kao i  da ima prostora za unapređenje što je jedan od primarnih zadataka timova ministarstva da u skladu sa povratnom informacijom koju dobiju od građana putem dostupnog linka na internet stranici elektronske lične karte, aktivno rade na unapređenju korisničkog iskustva kako za postojeće tako i za nove e-usluge.

„Pored toga što građani imaju mogućnost da upotrebom elektronske lične karte koriste usluge u nadležnosti MUP-a, intezivno se radi na uspostavljanju kompleksnih e-usluga na portalu e-uprave. Sa novom ličnom kartom podiže se stepen sigurnosti pristupa postojećim uslugama na portalu e-uprave kojih ima više od 400, a od čega je 55 elektronskih usluga namijenjeno za građane. Najčešće usluge koje se koriste su zahtjevi za izdavanje podataka iz prekršajne i kaznene evidencije za fizička lica, zahtjevi za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima sa SSS i VSS, kao i zahtjevi za studenstki kredit“, navela ja Simonović.

Najavila je da će u narednom periodu biti omogućena i elektronska naplata administrativnih taksi i naknada, za određeni broj usluga na portalu e-uprave.

V.d. generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u MUP-u,  Miroslav Zeković, istakao je da je do danas preko 185 hiljada crnogorskih državljana uzelo novu elektronsku ličnu kartu i da je prvenstveno cilj kampanje da se građani, koji imaju  ličnu kartu izdatu prije 30. marta 2020. godine, animiraju  u cilju prepoznavanja svihbenefita elektronske lične karte.

„Bitno je istaći da svi crnogorski državljani koji posjeduju  još uvijekvažeću ličnu kartu mogu da je koriste do 30. marta 2025. godine ukoliko je ona i dalje validna u tom vremenskom periodu. Do tog datuma, svi su u obavezi da zamjene ličnu kartu., kazao je Zeković.

Nova elektornska lična karta, za razliku od stare, kako je pojasnio, je identifikacioni dokument treće generacije koji sadrži certifikate, te kojom se garantuje veća bezbjednost podataka i onemogućava eventualno falsifikovanje i garantuje sigurnost njene upotrebe.

„Nova lična karta može se koristiti za brži i lakši prelazak državne granice, umjesto putne isprave sa državama sa kojima Crna Gora ima potpisan međunarodni sporazum o prelasku državne granice sa ličnom kartom. To su trenutno Albanija, Srbija i Bosna i Hercegovina“, naveo je Zeković.

U novoj ličnoj karti, kako je kazao, postoji čip u kome se nalaze certifikat za kvalifikovani elektronski potpis, koji služi za potpisivanje digitalnim putem, kao i certifikat za elektronsku identifikaciju, kojim se dokazuje identitet pri korišćenju elektronskih usluga.

„Da bi se lična karta mogla koristiti kao elektronska javna isprava potrebno je da građanin posjeduje računar, čitač i softver za čitanje lične karte. Čitač je elektronski uređaj koji može biti kontaktni ili bezkontaktni, odnosno integrisani čitač u sklopu računara. Jednostavan je postupak. Lična karta se umetne u čitač, spoji sa računarom, a građanin koji želi da aktivira ličnu kartu treba da ukuca PIN koji dobija prilikom preuzimanja lične karte u područnim jedinicama i filijalama MUP-a. Čitač nije personalizovan i može ga koristiti jedna porodica, firma, odnosno kolektiv“, objasnio je Zeković.

Naveo je da je MUP pustio u rad web servise putem kojih svaki puneljetni crnogorski državljanin može za sebe i za svoju maloljetnu djecu da izvrši uvid u lične podatke,u registr koje vodi MUP-u, može da podnese zahtjev za izdavanje izvoda iz matičnog registra rođenih, uvjerenja o državljanstvu, prebivalištu, da izvrši promjenu adrese prebivališta, te da izvrši uvid u birački spisak kao i provjeri na kom biračkom mjestu može ostvairiti svoje biračko pravo.

Zeković je rekao da se lična karta može koristiti i kao zdravstvena knjižica, te da za to nije potreban čitač, već je dovoljno da građanin ode u područnu jedinicu Fonda za zdravstveno osiguranje,gdje će mu ista biti aktivirana i kao zdravstvena knjižica.

Izvor: PR Centar

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Premijer Milojko Spajić kazao je da akcija hapšenja bivšeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića svjedoči o stepenu infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vrijeme bivših vlasti.