Autor: onogost.me
Foto: Screenshot
15:56
11.1.2021.

Nove mjere: Dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom

Predstavnici Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje prezentovali su danas, na konferenciji za novinare, nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.


Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da je dozvoljen međugradski saobraćaj vikendom, kao i ulazak u Crnu Goru bez obaveze testiranja na koronavirus.

Takođe je zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine 13. januara kako na zatvorenom tako i na otvorenom prostoru.

Ministarka je poručila da će kafići i dalje raditi od 7 do 20 sati.

"U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike. Zabrana učešća muzičara, zabranjene su žurke", navela je ona.

Poštujući mjere građani dali nemjerljiv doprinos borbi protiv koronavirusa

Ona je zahvalila svim građanima koji su, kako kaže, poštovali mjere Ministarstva zdravlja, te je, kako je rekla, današnja situacija zato bolja, a prvi i osnovni parametar je da se u ovom trenutku nalazi 57,3 odsto popunjenosti kapaciteta kovid bolesnika koji je ranije iznosio 67 odsto.

“I na taj način dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv ove opasne bolesti. Zahvaljujući građanima i poštovanju mjera situacija je bolja prije početka novogodišnjih praznika”, rekla je Borovinić Bojović.

Prva sedmica škole online

Borovinić Bojović saopštila je da je cilj da djeca počnu da idu u škole i da se smanji onlajn nastava.

"Uslovi moraju biti takvi da transmisija širenja virusa zadrži na nekom nivou. Naša odjeljenja koja imaju po 30 učenika moraju biti podijeljena na dva odjeljenja. Imamo oko 70 škola koje se mogu jednostavno organizovati, a ostale moramo dodatno pripremiti. Dogovorili smo da prva sedmica škole bude onlajn za svu djecu, kako bismo omogućili povratak djece u škole uz poštovanje mjera", kazala je Borovinić Bojović.

Bez tačnog datuma dolaska vakcine 

Borovinić Bojović je navela da je Agencija za ljekove potpuno pripremljena za dolazak vakcina.

"Mi osim sa proizvođačima iz EU, razmišljamo i o drugim vakcinama Kina i Rusija, iako su nam primarni pregovori sa vakcinama iz EU. Tačan datum dolaska vakcina ne mogu da saopštim jer svakodnevno vodimo pregovore. Informacije detaljnije očekujemo od 10 do 15 dana. Krajem januara mislim da bi vakcine trebalo da stignu u Crnu Goru," rekla je ona.

Kako je objasnila, prvo će biti vakcinisane ranjive grupe, od 80 godina.

"U drugom krugu zdravstveni radnici. Poslije ide po protokolu. Vakcinacija će se vršiti u domovima zdravlja”, pojasnila je ona.

Izmjene zakona

Ministarka je saopštila da je Sekretarijatu za zakonodavsto tražena izmjena Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, u dijelu koji se odnosi na rad ugostiteljskih objekata.

"Tražili smo da inspekcija može privremeno da zabrani rad objekata koji ne poštuju mjere. Već sljedeće nedjelje ta izmjena će biti upućena Vladi", navela je ona.

Galić: Široka lokalna transmisija

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da "epidemiološka kriva ima stabilan karakter", da nije bilo porasta broja novozaraženih na nivou države, ali da postoji široka lokalna transmisija virusa.

"Iako su bili veliki epidemiološki rizici u vrijeme novogodišnjih praznika. Ukupan broj oboljelih je 52.431, trenutno 9.492, hospitalizovanih 356, a oporavljenih 42.214", rekao je Galić. 

Članica Komisije za zaštitu stanovništava od koronavirusa Milena Cojić pozvala je građane da ukoliko imaju kovid simptome se javljaju isključivo u kovid ambulante.

Ostale vijesti iz kategorije