Autor: onogost.me
Foto: Vlada CG
14:20
25.3.2020.

Nove mjere: Istekla dokumenta biće važeća, saobraćajna dozvola uz polisu osiguranja

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je, između ostalih, sljedeće privremene mjere sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite života i zdravlja građana:


- obaveza nadležnih organa koji vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila;

 -  obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica da dozvole za stalni boravak, dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim.

Podsjećaju da su šalterske sale područnih jedinica i filijala Ministarstva unutrašnjih poslova od 18.03.2020. godine zatvorene, te da su dokumenta koja su istekla, a izdata su nakon 2008. godine (lična karta, pasoš i vozačka dozvola) važeća.

Ukoliko građani imaju hitnu potrebu za izdavanjem novog dokumenta, mogu se obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na email adresu [email protected] ili pozvati na brojeve telefona 020/225 341, 020 203 275 i 020/245-663, radnim danima od 7 do 15h.

 Putem portala www.dokumenta.me, građani mogu podnijeti sljedeće zahtjeve:

· zahtjev za izdavanje izvoda iz registra rođenih;

· zahtjev za izdavanje uvjerenja iz registra crnogorskih državljana;

· zahtjev za izdavanje uvjerenja iz registra prebivališta.

 "Davanjem naloga za dostavu dokumenata na adresu, građanin se obavezuje da, po prijemu pošiljke, plati troškove usluge dostave Agenciji koja vrši dostavu, u iznosu od 3,5 eura (uključujući PDV). Ukoliko se, istovremeno, naručuje dva ili više dokumenata, plaća se samo jedan iznos naknade za dostavu za sva poručena dokumenta. Isporuka ovih dokumenata preko navedenog portala vrši se u kratkim rokovima, a obustavljena je naplata takse u iznosu od 2 eura za građane koji su naručili izdavanje izvoda iz registra rođenih i uvjerenja iz registra crnogorskih državljana preko portala www.dokumenta.me, u skladu sa privremenom mjerom koju je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. Takođe, na web stranici www.mup.gov.me, građani se mogu informisati o načinu i uslovima ostvarivanja određenih prava u oblasti izdavanja identifikacionih i drugih dokumenata", navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova. 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 12:14
  7.6.2020.

  Svjetski dan bezbjednosti hrane – 7. jun obilježava se ove godine po drugi put, sa ciljem da se ukaže na važnost sprečavanja, otkrivanja i upravljanja rizicima koji se prenose hranom, čime se doprinosi bezbednosti hrane, zdravlju ljudi, održivom razvoju i ekonomskom prosperitetu, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

 • 10:23
  7.6.2020.

  U većem dijelu Crne Gore saobraća se po mjestimično mokrim putevima, a vidljivost je smanjena po kotlinama i duž riječnih tokova.

 • 09:39
  7.6.2020.

  U Domu omladine Carine, u nikšićkoj Župi, danas će biti održan zbor mještana ovog kraja, na kome će biti određen datum održavanja izbora za novi saziv Savjeta Mjesne zajednice (MZ) Župa.

 • 08:45
  7.6.2020.

  Od početka ove godine kaznu zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija izdržalo je 456 zatvorenika, koji se sada nalaze na slobodi. Iza rešetaka spuškog zatvora najviše su se našle osobe zbog počinjenih krivičnih djela protiv života i tijela, imovine, braka i porodice, zdravlja ljudi, ali i polne slobode.