Autor: onogost.me
Foto: SUBNOR
17:06
8.6.2021.

Obilježili godišnjicu stradanja u Dolima

Delegacija SUBNOR-a i antifašista Crne Gore sa predstavnicima iz Nikšića, Šavnika i Žabljaka položila je danas cvijeće u Dolima i poklonila se „sjenima poginulih rodoljuba, nedužno nastradalim na današnji dan 1943. godine“.


Kako se navodi u saopštenju, delegacija je išla 7. juna da položi cvijeće i pokloni se žrtvama fašizma, ali nijesu znali, kako su kazali, da se toga dana održava veliki narodni zbor koji je organizovala Mitropolija crnogorsko-primorska u pomen na ove žrtve.

„Poslije Bitke na Neretvi, fašisti SS divizije „Princ Eugen“ uz podršku domaćih izdajnika pretvorili su Pivu u buktinju. Jednostavno u svom naletu ubijali su sve što je hodalo, palili, žarili, bacali niz litice hiljade nedužnih Pivljana. Ipak, najteže i najžalosnije je bilo ovdje u Dolima gdje je nastradalo 522 žitelja ovoga kraja a među njima 109 djece. U ovim zlodjelima stradale su brojne porodice, a ipak najviše su izginuli Blagojevići, njih 220. Ovdje je masovni pokolj izvršen nad seljacima Dube, Miljkovca, Bukovice, Zaborja, Rudinica i Seljana. Pivska krvava bajka je jedan od najsvirepijih zločina koji se desio u toku II svjetskog rata. I danas na ovom mjestu čini mi se da se još  čuje plač, jauci i lelek  nedužne djece, žena i staraca. Pomenuću samo dva zvjerstva koja najbolje oslikavaju ovaj zločin. Prvi: sedamaestogodišnja Jaglika Adžić uspjela je da se otrgne i pobjegne od zlikovaca, ali kada je viđela da u zapaljenoj kući gdje je bilo oko 50 stanovnika se nalaze i njeni roditelji i tri brata od dvije, četiri i osam godina, vratila se i ulećela u zapaljenu kuću da izgori zajedno sa njima. Drugi: novorođeno dijete porodice Đikanović kome roditelji ni ime nijesu uspjeli da nađedu i to je najmlađi mučenik ove pivske tragedije", piše u saopštenju SUBNOR-a.

Autor ovog spomen-kompleksa, koji je izgrađen 1976. godine u znak sjećanja na pale žrtve je akademski vajar Luka Tomanović, dodaje se u saopštenju. 

"Ovakva mjesta moramo redovno obilaziti sa željom da se ovakva krvoprolića neće više nikad događati. Moramo ih obilaziti i klanjati se njihovim sjenima koji su samo željeli da žive u slobodi u svojoj prelijepoj domovini", zaključuje se u saopštenju SUBNOR-a.

                                                                

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:56
  25.6.2021.

  Vlada Crne Gore, kako je i obećao u predizbornoj kampanji, pomoći obnovu Sabornog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i platoa ispred hrama, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić prilikom posjete episkopskoj rezidenciji u Nikšiću novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

 • 07:59
  25.6.2021.

  Vlada je donijela odluku o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija na Univerzitetu Crne Gore za studijsku 2021/2022. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore i data  saglasnost na Konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija za narednu studijsku godinu kojim je predviđen upis 3.331 studenta, odnosno 232 studenta manje u odnosu na prethodnu godinu kada je predložen upis 3.563 studenta.

 • 20:34
  24.6.2021.

  Možda ti djeluje kao mali doprinos, ali udruženom akcijom, kroz kampanju „Amo da čistimo“ pokazaćemo da je čista priroda uvijek u modi i u srcu svih onih koji, kao i Nikšićko Pivo, znaju šta su neprolazne vrijednosti. 

 • 18:47
  24.6.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.