Autor: onogost.me
Foto: blic.rs
12:06
10.1.2019.

Odlazak Željka Mijanovića

Scenarista i dramaturg Željko Mijanović, biće sahranjen danas u Gornjem Polju, kraj Nikšića. Preminuo je 6. januara u Beogradu, u 59. godini.


Mijanovićev posljednji tekst „Zaustavite Zemlju, hoću da izađem“, posvećen Vitomiru Vitu Nikoliću, autorski projekat realizovan u saradnji sa Petrom Božovićem, izveden je prošle godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Nikšiću, a Filološki fakultet u Beogradu, na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost. Kao student pisao je satire i poeziju, a zbirku pjesama “Vođenje ljubavi” objavio je 1990.godine.

Autor je scenarija za televizijske emisije različitih žanrova među kojima su i TV filmovi „Osmi dan u nedelji“, „Mefisto“ i „Poslednji doček“, kao i dugometražnih igranih filmova, režisera Božidara Nikolića, „Tri karte za Holivud“, „Tamna strana sunca“ i „U ime oca i sina“. Bio je aktivan i u pozorištu, gdje je 1994. godine počeo sa komadom “Pomozi mi”, a zatim su uslijedile predstave „Kako ubiti suprugu“, “Balkanski terminator“, „Vitorio jes bio mali ali je bio dobar čoek“, „Maestro“,“Konak u Kragujevcu“, „Balada o trubi“...

Kao dramaturg i pisac songova, radio je na pozorišnim predstavama i mjuziklima „Polje puno bisera“, „Zooteka“, „Ženidba i udadba“, „Mister dolar“, „Vojvođanska rapsodija“, „Bilo jednom u Banatu“. Za RTS je u periodu od 1994. do 1998. napisao preko stotinu scenarija za dokumentarnu seriju „Puls“ koja se bavila fenomenima elektronskih medija.

Sa Vladimirom Kosićem napisao je libreto za opere Tatjane Milošević „Ko je ubio princezu Mond“ i “Adonis i Galateja“. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a bio je član predsedništva Udruženja filmskih umjetnika Srbije.

 

Izvor: vijesti.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:18
  24.6.2019.

  Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore ove godine upisaće se 315 brucoša, i to na devet studijskih programa: Sociologija, Filozofija, Istorija, Geografija, Pedagogija, Predškolsko vaspitanje, Psihologija, Obrazovanje učitelja i Obrazovanje učitelja na albanskom jeziku.

 • 12:20
  24.6.2019.

  Odlukom Vijeća Filozofskog fakulteta u Nikšiću 19. juna ove godine formiran je Centar za obuku nastavnika. 

 • 11:16
  24.6.2019.

  Stari zanati polako odumiru, ali dok je pojedinaca, kaže Nikšićanin Adnan Mehmedović, ima i nade da neće potpuno zamrijeti.

 • 10:26
  24.6.2019.

  Na putevima u Crnoj Gori jutros su povoljni uslovi za vožnju, saopštili su iz Auto-moto saveza i upozorili da je zbog izmijenjenog režim saobraćaja na pojedinim dionicama neophodno poštovanje saobraćajne signalizacije.