Održana priredba “Naša tradicija – naše blago”

5c12f086e8182d37788d187673bd4cbd
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 22.09.2017. u 11:13

Priredbom "Naša tradicija–naše blago", koja je namijenjena mališanima u vrtiću "Sunce", u nikšićkoj Mjesoj zajednici Humci, kao i učenicima Osnovne škole "Mileva Lajović Lalatović", okončan je četvoromjesečni projekat "Očuvanje i razvoj jezičkog identiteta kroz edukacija romske djece i mladih o svojoj kulturi nacionalnoj i etničkoj posebnosti", koji je realizovala NVO "Udruženje Roma Budo Tomović".

“Priredbom smo se potrudili da djeci iz većinske populacije predstavimo samo neke od elemenata bogate romske kulture i tradicije, kao što su muzika, ples i igra. Posebno me raduje lekcija koju smo svi naučiti a to je drugarstvo, tolerancija, prihvatanje različitosti”, kazala je koreografkinja Sanja Ralević koja je priznala da se zahvaljujući pomenutom projektu i sama malo bolje upoznala sa romskom kulturnom baštinom.

U priredbi je učestvovalo 15 djece uzrasta od pet do 14 godina, a osim pjesme i folklora, bilo je tu mjesta i za recitacije, moderni ples, glumu.

Prema riječima predsjednika “Udruženja Roma Budo Tomović”, Tajira Hajrušaja, tokom projekta organizovane su radionice koje su se odnosila na opismenjavanje, kao i one posvećene romskoj kulturi i tradiciji.

“Posebno zabrinjava velika nepismenost kod romske djece. Veliki broj njih dođe do trećeg–četvrtog razreda a veoma malo zna da piše i čita. Treba više da se radi sa njima i da im se ne dozvoli da završe razred a da nijesu naučili slova. Mi smo se trudili da ih tokom projekta što više opismenimo”, kazao je Hajrušaj.

Prema njegovim riječima radionicama je prisustvovalo oko 20 djece.

Projekat je finansijski podržao Fond za zaštitu manjina, a završnoj priredbi prisustvovali su njihovi predstavnici.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nikšićkoj policiji je 3. decembra u 11.25 časova prijavljeno od strane Medicinskog centra Nikšić, da je u njihove prostorije pristupilo maloljetno lice u prisustvu roditelja, sa povredama iz nasilja.