Okrugli sto DMEN-a: Unaprijediti energetsku efikasnost u Nikšiću i Plužinama

DMEN
 • Autor onogost.me
 • 02.03.2023. u 09:45
Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa u Nikšiću (DMEN) je organizovala okrugli sto na temu energetske efikasnosti.

Tokom okruglog stola pod nazivom „Energetska efikasnost u Nikšiću i Plužinama – politike, programi i izazovi“ razmatrane su do sada realizovani programi kada je u pitanju ova oblast u pomenutim opštinama, ali i mogućnosti za unapređenje.

Kako je saopštila Ljiljana Pićurić, energetski menadžer u Opštini Nikšić, javne ustanove su pouzdani partneri za komapnije koje se bave realizacijom projekata energetske efikasnosti.

„Zgradarstvo je prioriteni sektor za sprovođenje mjera. Od 2021. Opština učestvuje u subvencionisanju obnove fasada na stambenim zgradama. Do sada je projektom predviđeno 10-ak zgarda za rekonstrukciju fasade po modelu energetske efikasnosti“, navela je ona.

Kao pozitivan primjer, istakla je rekonstrukciju zgrade Opštine Nikšić.

„Izrađena je demit fasada, a drvna stolarija zamijenjana je PVC stolarijom. U istom period urađena je zamjena kotlova. Zamjena kotlova pored funkcionalnosti i uštede, značajno je doprinijela i smanjenju emisije izduvnih gasova“, navela je Pićurić neke od rezultata koji su postignuti u prethodnom periodu.

Kada su u pitanju planovi, ona je istakla da je Opština ušla u projekat korišćenja obnovljivih izvora energije.

„U saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore radimo na realizaciji projekata ugradnje solarnih panela na krovovima objekata javnih ustanova. Riječ je o zgradama Sportskog centra, Filološkog fakulteta, Nikšićkog pozorišta, Autobuske stanice i Javne ustanove Zahumlje“, predstavila je ona i naglasila da će značajne uštede omogućiti projekat adaptacije javne rasvjete.

„Potrošnja električne energije biće znatno smanjena. LED rasvjeta je značajno efikasnija. Procijenjena ušteda je 77,27 odsto“, rekla je Pićurić i precizirala da Opština nema ulaganja u projekat, već će izvođač radova naplatiti svoje usluge tokom narednih 18 godina od ostvarenih ušteda.

Prema riječima Milivoja Dondića iz Opštine Plužine, ta lokalna samouprava nije donijela Lokalni energetski plan, pa u prethodnom periodu nije imala mnogo realizovanih projekata kada je u pitanju energetska efikasnost.

„S obzirom na klimu u opštini Plužine, više možemo uraditi kada je u pitanju grijanje domaćinstava. Termoizolacija javnih zgrada i privatnih objekata i korišćenje solarne energije su načini da se zamijeni tradicionalno grijanje u domaćinstvima koje se zasniva na drvima za ogrev. Ovaj način grijanja uglavnom zagrijava samo jednu prosoriju, dok je u ostatku objekta hladno. Plužine mogu da traže šansu i kada je u pitanju korišćenje energije vjetra“, naveo je Dondić.

Na događaju koji je okupio predstavnike opštine Nikšić i Plužine, predstavnike ekoloških nevladinih organizacija i zainteresovane građane predstavljena je „Analiza usaglašenosti energetske politike u Nikšiću i Plužinama sa energetskom strategijom Evropske unije (Zelena agenda za Zapadni Balkan, Zeleni evropski plan)“.

“Iako je poziv poslat, događaju se nije odazvala Elektroprivreda Crne Gore, kako bi predstavila svoje planove i programe iz ove oblasti”, dodaju iz Društva mladih ekologa.

Okrugli sto organizovan je u okviru projekta „Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost“ koji sprovode Društvo mladih ekologa Nikšić i NVO Divlja ljepota iz Plužina.

Projekat „Lokalna partnerstva za bolju energetsku efikasnost“ finansiran je u okviru drugog Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD2 program realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uoči održavanja drugog kruga izbora za predsjednika Crne Gore, koji će se održati u nedjelju 2. aprila 2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, u cilju pružanja informacija građanima koji imaju biračko pravo na navedenim izborima, oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.
  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.