Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:23
29.11.2021.

Omladinski centar „Tibor“ - mjesto edukativnih i kulturnih sadržaja

Prostor za sviranje, crtanje, razvijanje neformalnog obrazovanja ili posebnih znanja i umijeća - nedostajao je mladim ljudima u Nikšiću, prepoznali su iz Samostalne izviđačke čete „Tibor”.


Sve to grupa mladih izviđača potrudila se da nadomijesti kroz Omladinsko kulturni centar „Tibor“, koji je otvoren u zgradi „Šik Javorka“.

 „Centar je opremljen apsolutno savremenom tehnikom obezbijeđenom pomoću sredstava dobijenih javnim konkursom Opštine Nikšić, ali i ustupanjem muzičke opreme prijatelja i članova naše izviđačke jedinice. Sadržaji koje Centar nudi su višestruki: od mini likovne akademije koja podrazumijeva slikanje, crtanje, vajanje i grafiku, preko muzičke prostorije koja će biti otvorena za usviravanje našeg izviđačkog orkestra, ali i za javne probe crnogorskih bendova, pa do multimedijalne sale koja podrazumijeva literarnu, izviđačku, dramsku sekciju, debatni klub, projekcije filmova i mnoge druge kreativne radinosti“, navodi Nikola Peković, starješina čete „Tibor“ koja u Nikšiću postoji skoro tri godine i okuplja oko 60 članova.

Peković kaže da su ovakvi centri od značaja za društvo, zbog socijalizacije, ali i podsticanja i širenja intelektualnih kapaciteta mladih ljudi.

Želja im je da okupe što veći broj mladih ljudi, kako bi stvorili jaku platformu za obrazovanje i kulturu. Već u decembru planiraju brojne aktivnosti.

„Plan za mjesec decembar je već izašao, on podrazumijeva rad na svim zacrtanim poljima što će reći osnove izviđaštva, crtanja, pisanja, sviranja, glume, ali i projekcije filma, osnivanje debatnog kluba, te upoznavanje sa programima za grafički dizajn“, naveo je Peković istakavši da će uzeti učešće i u realizaciji smotre koja je planirana na ljeto naredne godine u organizaciji Saveza izviđača Crne Gore.

„Naša priča je iz dana u dan sve jača i možemo samo pozvati sugrađane da nas podrže, i u tom slučaju ne sumnjamo u obostrano zadovoljstvo“, poručio je Peković.

U budućnosti planiraju i otvaranje muzičkog studija, ali i rad na reizdavanju Tiborovih knjiga za djecu.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  17.1.2022.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 19:31
  17.1.2022.

  Dva beživotna tijela, djevojke rođene 1994. godine i muškarca rođenog 1988. godine izvučena su iz Slanog jezera, kod Vrtačke brane, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

 • 13:05
  17.1.2022.

  Sjutra pa sve do kraja 2022. godine, Komunalna policija će, u zajedništvu i saradnji civilnim sektorom koji se bavi zaštitom dobrobiti životinja na teritoriji opštine Nikšić, sa kojim je već sprovedeno više zajedničkih aktivnosti u slučajevima kršenja odredbi Odluke o držanju kućnih ljubimaca, sprovoditi akciju “Čitač”.

 • 09:48
  17.1.2022.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, a vidljivost je dobra, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).