Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
16:28
20.5.2019.

"Ozon" i "Breznica": Poništite koncesije za male hidroelektane u čast ekološke Crne Gore

Ekološke nevladine organizacije Ozon i Breznica, pozvale su danas Premijera Markovića da shodno svom položaju poništi koncesije za izgradnju malih hidroelektrana, ugovore koji nesporno nijesu od javnog interesa i kako su istakli, očigledno imaju sve elemente da kao štetni za građane Crne Gore budu raskinuti.


Oni smatraju da je hitno potrebno obustaviti i subvencije za postojeće male hidroelektrane, a da je sredstva prikupljena putem naplate od zagađivača, kzoz akcizu na ugalj, namjenjena za tu svrhu, preusmjeriti na sanaciju pričinjene ekološke štete i eventualno obeštećenje investitora, ukoliko za to postoji potreba.

"Imajući u vidu aktuelne probleme i narasle tenzije, naročito na relaciji građani – investitori, zašto je upravo Vlada najveći krivac, te trendove u razvijenim zemljama, stavove EU i EIBRD kada su projekti malih hidroelektrana u pitanju, upitna Ustavnost podsticajnog načina otkupa tako proizvedene električne energije i očiglednog prostora za različite koruptivno-manipulativne elemente, smatramo da je jedina prava odgovorna odluka zaustavljanje dalje štete po društvo u cjelini", navodi se u saopštenju iz ove dvije organizacije. 

Dalje se kaže da premijer Marković mora prepoznati ozbiljnost trenutne društveno-ekonomske situacije i hitnost i neophodnost zaštite javnog interesa., kao i da smatraju da bi na ovaj način građanima Crne Gore, onim koji čuvaju njene najvažnije vrijednosti, dokazao da mu je opšte dobro, važnije od privatnih interesa onih koji su koncesije na rijeke podijelili kao da im je porodična a ne državna svojina.

"Nadamo se da će naše inicijative biti prihvaćene u najkraćem roku i da ćemo u narednom periodu umjesto svakodnevne tenzije, imati priliku da doprinesemo održivom razvoju i boljitku društva u cjelini", zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 14:14
  17.8.2019.

  Ukoliko prilikom vožnje u naseljenom području prekoračite dozvoljenu brzinu za 70 kilometara na čas, odnosno za 90 u nenaseljenom, policajac saobraćajne patrole je dužan da vas uhapsi istog trenutka. Nakon hapšenja čeka vas najmanje dvije sedmice zatvora.

 • 12:09
  17.8.2019.

  Usluge Savjetovališta o bolestima zavisnosti i polno prenosivim bolestima, kao i drop in centra putem kojeg se distribuiraju osnovne paket intervencije za prevenciju HIV-a i PPI, u poslednjih godinu dana, iskoristilo je 72 stanovnika grada pod Trebjesom, navode iz Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku (ISOP).

 • 10:00
  17.8.2019.

  U Crnoj Gori jutros je saobraćaj umjerenog, a tokom dana očekuje se pojačan intenzitet, saopštili su iz Auto-moto saveza (AMSCG) i savjetovali vozače da voze oprezno i vožnju prilagode uslovima na putu.

 • 08:33
  17.8.2019.

  Distribucija kompleta udžbenika počeće najkasnije u ponedjeljak, a prodaja, kako su i ranije najavili iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, počinje 26. avgusta.