Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
16:28
20.5.2019.

"Ozon" i "Breznica": Poništite koncesije za male hidroelektane u čast ekološke Crne Gore

Ekološke nevladine organizacije Ozon i Breznica, pozvale su danas Premijera Markovića da shodno svom položaju poništi koncesije za izgradnju malih hidroelektrana, ugovore koji nesporno nijesu od javnog interesa i kako su istakli, očigledno imaju sve elemente da kao štetni za građane Crne Gore budu raskinuti.


Oni smatraju da je hitno potrebno obustaviti i subvencije za postojeće male hidroelektrane, a da je sredstva prikupljena putem naplate od zagađivača, kzoz akcizu na ugalj, namjenjena za tu svrhu, preusmjeriti na sanaciju pričinjene ekološke štete i eventualno obeštećenje investitora, ukoliko za to postoji potreba.

"Imajući u vidu aktuelne probleme i narasle tenzije, naročito na relaciji građani – investitori, zašto je upravo Vlada najveći krivac, te trendove u razvijenim zemljama, stavove EU i EIBRD kada su projekti malih hidroelektrana u pitanju, upitna Ustavnost podsticajnog načina otkupa tako proizvedene električne energije i očiglednog prostora za različite koruptivno-manipulativne elemente, smatramo da je jedina prava odgovorna odluka zaustavljanje dalje štete po društvo u cjelini", navodi se u saopštenju iz ove dvije organizacije. 

Dalje se kaže da premijer Marković mora prepoznati ozbiljnost trenutne društveno-ekonomske situacije i hitnost i neophodnost zaštite javnog interesa., kao i da smatraju da bi na ovaj način građanima Crne Gore, onim koji čuvaju njene najvažnije vrijednosti, dokazao da mu je opšte dobro, važnije od privatnih interesa onih koji su koncesije na rijeke podijelili kao da im je porodična a ne državna svojina.

"Nadamo se da će naše inicijative biti prihvaćene u najkraćem roku i da ćemo u narednom periodu umjesto svakodnevne tenzije, imati priliku da doprinesemo održivom razvoju i boljitku društva u cjelini", zaključuje se u saopštenju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:30
  16.6.2019.

  Male bespilotne letjelice – dronovi u posljednjih nekoliko godina postali su popularni u svijetu. Izuzetak nije ni Crna Gora. Zvanično u našoj državi ih je registrovano 266, ali i da nelegalnih ima mnogo više. 

 • 11:43
  16.6.2019.

  Dekanica Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Nikšiću, Tatjana Jovović kazala je da na tom fakultetu radi više od sto profesora, saradnika u nastavi i lektora, ali da im nedostaje domaći kadar na Studijskom programu za njemački jezik i književnost.

 • 10:57
  16.6.2019.

  U Crnoj Gori su danas vremenski uslovi za vožnju povoljni, kolovozi su suvi, vidljivost je dobra. Na putevima na kojima su u toku radovi na rekonstrukciji ili sanaciji izmijenjen je režim vožnje, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore. 

 • 07:49
  16.6.2019.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će ostati djelovi nikšićke opštine.