Ozon: Inspekcija mora da spriječi ekokriminal

suma
Ozon
  • Autor onogost.me
  • 28.09.2015. u 11:16

U Ekološkom pokretu Ozon upozoravaju da problem nelegalne sječe šume, na teritoriji opštine Nikšić, izaziva velike ekloške i ekonomske probleme koji se teško mogu rješiti. 

Iz Ozona su nebrojano puta na to upozoravali nadležne i zahtjevali hitno djelovanje. Direktor te nevladine organizacije Aleksandar Perović kaže da je nelegalna sječa na teritoriji opštine Nikšić najizraženija na planini Vojnik.

“ Nelegalna sječa na području planine Vojnik je višedecenijski i izražen problem, koji je doveo do trajne devastacije biodiverziteta, što je nemjerljiva šteta kako u ekološkom, tako i ekonomskom kontekstu”, ističe Perović.

 Praksa je, objašnjava Perović, da se nelegalna sječa intenzivira krajem ljeta kada i počinje prodaja drva za ogrijev. Aktivisti Ozona uvjerili su se na terenu da je i ove godine situacija ista.

“I ovog ljeta tokom avgusta obavješteni smo o pojačanom intezitetu nezakonitih  aktivnosti u tom području, naročito u području Plavča brda, što sem nelegalne sječe povlači i isto tako nelegalna transport i prodaju posječenih stabala za potrebe ogrijeva stanovništva”, napominje Perović.

Korupcija na djelu?

Zbog čega se dozvoljava ekološko uništenje planine Vojnik pitanje je na koje ni Ozon nije mogao da dobije odgovor. Perović smatra da sve što se dešava ukazuje na prećutno odobrenje institucija sistema, ali i odražava kolika je efikasnost inspekcijskih i bezjednosnih organa.

“Pošto ovaj problem ulazi u domen ekokriminala, privrednog kriminala i čitavog drugog niza nezakonitih radnji Uprava policije i državno Tužilaštvo imaju značajniju odgovornost od šumara i inspekcijskih organa.  U slučaju Vojnika godinama nema zadovoljavajućih rezultata, što sve ukazuje na neophodnost ispitivanja koruptivnih elemenata u tom segmentu nadzora šumskog fonda”, izričit je Perović.

Odgovorni moraju da snose posledice

U Ozonu smatraju  da planina Vojnik  po ekosistemskoj vrijednosti ima  potencijal da bude zaštitećena  i valorizovana na održiv način, naročito ako bi postala dio NATURA 2000 mreže evropskih zaštićenih područja. Ipak, Perović napominje da je ćutanje  nadležnih na problem nelegalne sječe šanse smanjilo na minimum.

“Odgovrni za gubitak jedne ovako značajne razvojne šanse, bez obzira da li su u institicijama sistema ili sa one strane zakona trebalo bi da snose odgovornost za učinjenu štetu, koja se jedino može nadomjestiti pravilnim dugogodišnjim upravljanjem i stručnim aktivnostima u svrhu revitalizacije i sanacije šteta”, upozorava Perović.

U centru grada nelegalna prodaja drva za ogrijev

Za NVO Ozon neshvatljivo je i da nadlžni opštinski organi dozvoljavaju nelegalnu prodaju drva za ogrijev u centru grada.

“ Ogorčeni smo što se u strogom centru grada na parkingu preko puta Osnovnog suda i zgrade Skupštine opštine Nikšić, a i na više drugih lokacija, nesmetano obavlja prodaja sa pravom sumnjamo nelegalno posječene šume iz planine Vojnik i drugih planina. Na taj način se bez sumnje podstiče siva ekonomija i ekokriminal. Neshvatljivo je kako veliki broj komunalnih policajaca i isto tako značajan broj inspektora različith inspekcija,a koji svakodnevno tuda prolaze, ne reaguje na takve anomalije, jer svi znamo za što služe pakring mjesta i saobraćajnice”, ističe Perović.

Kako bi se situacija promijenila na bolje i konačno počelo rješvati pitanje nelegalne sječe šuma na teritoriji opštine Nikšić iz Ozona još jednom upozoravaju nadležne da je poslednji trenutak da se problem rješi i ispitaju i procesuiraju sve koruptivne i kriminalne radnje.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati više djelova naše opštine.
Profesionalno i odgovorno novinarstvo je javni interes i jedini cilj Ministarstva kulture i medija (MKM) je da se dođe do zakonskih rješenja kojima će se to postići i ispuniti međunorodne preuzete obaveze u oblastima slobode i izražavanja. To je poručeno na okruglim stolovima povodom predstavljanja nacrta seta medijskih zakona.