Ozon pokrenuo inicijativu “Za Zelenu Zetu”: Da podsjetimo na bogatstvo koje imamo

57311675_284152559178483_13729966768259072_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 20.04.2019. u 11:05

Obilježavajući Dan planete, Ekološki pokret Ozon je danas,  uz podršku WWF Adria, organizovao akciju uklanjanja nekontrolisano odloženog otpada u okruženju Gornjepoljskog vira, i započeo prikupljanje podrške građana za građansku inicijativu ,,Za Zelenu Zetu“.

Aleksandar Perović, direktor ove organizacije, kazao je da su simbolično željeli na Dan planete da pokrenu učešće građana u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine i da u takvu akciju krenu iz jednog zaštićenog prostora.

“Namjera nam je da posjetimo građane Nikšića, kao i sve ljude koji se bave hidrologijom, rijekama i svim onim što znače vode Crne Gore, na bogatstvo koje mi imamo. Puno ljudi iz Crne Gore nije nikada bilo na ovom prostoru i nama je želja danas da, osim što krećemo sa skupljanjem potpisa od građana, ukažemo na mogućnost valorizacije jednog ovakvog prirodnog resursa, kroz naučni turizam prije svega, ali i kroz druge vidove turizma koji su za sada na neki način alternativni”, istakao je Perović.

On je naglasio da Inicijativa „Za Zelenu Zetu“ ima i dublji cilj, osim tog zaštitarskog dijela, a to je pravilna valorizacija ovog prirodnog i hidrološkog fenomena

„Zadovoljstvo mi je da kažem da imamo podršku i od Opštine Nikšić koja je prepoznala važnost zaštite Zete, a tu je podrška i opština Podgorice i Danilovgrada“, kazao je Perović, dodajući da je ovo možda prva rijeka koja će imati neki nacionalni značaj i svi smo tu da damo doprinos ostvarenju tog cilja.

Menadžer Opštine Nikšić Živko Kecojević, kazao je da je tu na poziv NVO Ozon i da je Opština uvijek imala dobru saradnju sa nevladinim sektorom, ne samo Ozonom, nego sa svima koji se bave zaštitom životne sredine.

„Kao ozbiljna i odgovorna lokalna uprava, naravno inicijativu koju sprovodi Ozon ćemo ozbiljno razmotriti. Sada ne mogu da kažem hoćemo li ili nećemo pristupiti izradi te studije, jer to ne zavisi samo od jednog faktora, već od mnogo njih“, naglasio je Kecojević.

On je dodao da će Opština zajedno sa NVO Ozon sagledati te mogućnosti i vidjeti da se uradi dobar projektni zadatak po tom pitanju.

„Nama kao gradu je interesantno da zaštitimo životnu sredinu, naravno tu moramo imati dosta prioriteta. Znamo da nam je to najveći problem, rješavanje pitanja komunalnog otpada, na tome radimo zajedno sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma“, istakao je Kecojević.

 Milija Čabarkapa iz WWF Adria je kazao da je tu ispred svoje organizacije da bi dao snažnu podršku inicijativu koju sprovodi Ozon za zaštitu gornjeg toka rijeke Zete koju odlikuje biodiverzitetsko bogadstvo koje je poznato i u nacionalnim i u međunarodnim strateškim dokumentima, jer je rijeka Zeta istorijski i kulturološki značajna za cijelu Crnu Goru i ima potencijal za razvoj turizma i rekreacije.

„Rijeka Zeta godinama unazad trpi višedecenijsko zagađenje koje potiče iz različitih izvora, u prvom redu to su komunalne otpadne vode, industrijske tpadne vode. Takođe, u samoj rijeci i na koritu ove rijeke, možemo vdjeti određene količine čvrstog komunalnog otpada koji stvara značajne pritiske na eko sistem ove rijeke“, naveo je on.

Čabarkapa je istakao i da će se raditi na procjeni značaja rijeka sa ciljem njihove trajne zaštite, misleći na rijeke koje su od velikog biodiverzitetske važnosti, koje imaju pejzažnih i ambijentalnih vrijednosti, i koje su istorijski i kulturološki značajni za našu zemlju i na kojima se može ostvariti dobra turistička valorizacija, koja je ekonomski i ekološki opravdana.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
Crna Gora će tražiti od Turske izručenje Radoja Živkovića i Zdravka Perunovića, bez obzira što se protiv njih pred turskim organima vode krivični postupci. Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG od Ministarstva pravde. Živković i Perunović su u Turskoj uhapšeni zbog sumnje da su umiješani u ubistvo osumnjičenog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića 8. septembra.
Osnovno tužilaštvo u Nikšiću pokrenulo je prekršajni postupak protiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve Mijajla Backovića zato što je sjedio tokom intoniranja državne himne na svečanoj sjednici povodom Dana opštine Nikšić 18. septembra.