OZON: Rekonstrukcija trga je udar na kulturno-istorijsku i ekološku vrijednost urbanog jezgra

13015075_10206221188464304_1143229520_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 21.04.2016. u 07:41

Ekološki pokret Ozon kritikovao je plan rekonstrukcije Trga Slobode ocijenivši  da nijesu sprovedene javne konsultacije i uvažene sugestije i komentari zainteresovanih građana koji kao poreski obveznici pune budžet.

Oni navode da je neshvatljivo da neko u XXI vijeku na taj način sebi dozvoljava da planira rekonstrukciju centralnog trga jednog grada.

”Uz to na način da sadržajem ne prati potrebe i prioritete građana, niti čuva kulturno-istorijsku, pa ni ekološku vrijednost urbanog jezgra”, stoji u saopštenju ove nevladine organizacije.

U toj NVO smatraju da je plan rekonstrukcije Trga najbolja potvrda nedostatka vizije.

”To dokazuje sadržaj koji je ponuđen, a tu prije svega mislimo na otvorene šankove i na uklanjanje drvoreda višedecenijskih lipa koje su simbol grada i koje nijedna dekorativna vrsta ne može zamijeniti. Ovakve namjere ni u jednoj verziji ne mogu biti nešto od javnog interesa, čime bi se planeri morali voditi obzirom da je riječ o centralnom gradskom trgu koji treba da koristi što više građana Nikšića, pa to posmatramo kao nastavak bahatog odnosa najvećih funkcionera lokalne uprave prema prostoru i resursima koji su im povjereni na upravljanje’’, dodaje se.

Iz Ozona navode da će biti potrebno vrijeme za realizaciju čitavog projekta, što će uticati na kvalitet života građana.

‘’Ovakav projekat ima značajne karakteristike infrastrukurnog, podrazumijeva građevinske i radove na komunalnoj i vodovodnoj infrastrukturi i  uklanjanje višedecenijskog drvoreda.  Po nama, mora biti predmet procedure procjene uticaja na životnu sredinu, koja je najbolji mehanizam da se kroz argumentovan javni dijalog donesu najbolja rješenja za lokalnu zajednicu’’, kažu iz Ozona.

Oni navode da još uvijek nijesu dobili odgovor na zahtjev za slobodan pristup informacijama kojim su tražili predmetni elaborat i studiju procjene stanja drvoreda, pa sumnjaju da to nije planirano ni urađeno.

‘’Mišljenja smo da je tender za izvođače pripremnih građevinskih radova raspisan prije nego što su se stekli preduslovi da građani Nikšića znaju o čemu se zapravo radi, što je takođe problematičan i bahat pristup i mi ćemo se potruditi da to ne prođe bez otpora’’, najavljuje se u saopštenju.

Ekološki pokret Ozon ističe da će kao i do sada biti na strani onih koji poštuju važeće zakone i procedure i koji imaju poštovanje prema ekološkim, kulturološkim, istorijskim, demokratksim vrijednostima, a to svakako, kako navode, nijesu oni koji misle da mogu uređivati grad po svom ukusu i ličnim potrebama.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Nevladine organizacije Društvo mladih ekologa Nikšić i ''Divlja ljepota'' juče su u Plužinama promovisale principe energetske efikasnosti, a u okviru aktivnosti ''Eko-energetski efikasan karavan ka EU'' demonstrirano je pripremanje hrane pomoću Sunčeve energije, bez prethodnog pretvaranja u električnu.
Višemjesečnim kašnjenjem u isplatama subvencija poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, koje je izazvano potpunom pasivnošću Zavoda za zapošljavanje, nanosi se direktna šteta osobama s invaliditetom, ali zasigurno i njihovim poslodavcima, kako trenutnim, tako i potencijalnim, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom.
U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, mjestimično je smanjena vidljivost, a mogući su sitniji odroni, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore (AMSCG).